Związek Młynów i Piekarzy Rosji ocenił, że deficyt pszenicy tzw. trzeciej klasy – niezbędnej do produkcji mąki piekarniczej – wynosi 12,6 mln ton, podała agencja Interfaks.
– Słyszymy oszałamiające prognozy o ogromnych zbiorach, ale jak zwykle towarzyszy temu niska jakość ziarna – oświadczył wprost Arkadij Gurewicz, przewodniczący związku, na zjeździe organizacji, który odbywa się w Moskwie.
Wyjaśnił, że udział pszenicy najwyższej jakości (klasy trzeciej), z której wypieka się chleb i pieczywo, spada w Rosji z roku na rok. W 2012 r. pszenica ta stanowiła 48,2 proc. całego zbioru; w 2013 było to 38,5 proc.; dwa lata temu – 34,2 proc., a rok temu udział spadł do jednej trzeciej.
Według wstępnych danych w tegorocznych zbiorach pszenicy w Rosji udział najwyższej jakości ziarna stanowi już tylko 18 proc. A to właśnie ten rodzaj pszenicy decyduje o smaku i powodzeniu rosyjskiego chleba. Pszenica klasy trzeciej daje najlepsze pieczywo; nie wymaga dodatków, ulepszaczy itp.
– Deficyt jest ogromny – 12,6 mln ton. Czym go zastąpimy? Oczywiście gorszą pszenicą, choć wciąż dyskutujemy, czy tak można. Jest już opracowany standard (tzw. GOST) dopuszczający użycie pszenicy 5 klasy, czyli paszowej, oczywiście pod warunkiem, że jest czysta i niezarażona żadnymi chorobami – dodał Gurewicz.