Możemy zapomnieć o taniej żywności. Więcej zapłacimy za mięso, cukier i tłuszcze roślinne

Podwyżki cen mogą nabrać tempa. Więcej zapłacimy za mięso, cukier i tłuszcze roślinne.

Aktualizacja: 30.06.2016 07:59 Publikacja: 29.06.2016 20:12

Foto: 123RF

– W Polsce zakończyła się deflacja cen żywności – mówi „Rzeczpospolitej" Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. – Do końca tego roku możemy się spodziewać ich dalszego systematycznego wzrostu, a w grudniu mogą być od 1,5 do 2 proc. wyższe niż rok wcześniej.

Tymczasem jeszcze na koniec 2015 r. ceny produktów spożywczych były o 0,1 proc. niższe niż przed rokiem. W grudniu 2014 r. płaciliśmy za nie o ok. 3 proc. mniej niż u schyłku 2013 r.

Pozostało 87% artykułu

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach subskrypcji rp.pl

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Przemysł spożywczy
Grona goryczy w Penedes. Susza pozbawia ludzi pracy
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”