- Otwarcie rynku RPA dla Polski, która jest obecnie liderem produkcji mięsa drobiowego w Unii Europejskiej, jest szansą na pozyskanie nowego, bardzo obiecującego kierunku sprzedaży dla rodzimego drobiu - komentuje Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej (KRD – IG).
Jak dodaje, do RPA może trafiać rocznie ok. 30 tys. ton drobiu o wartości blisko 125 mln zł.
O ustaleniu warunków eksportu mrożonego mięsa drobiowego do RPA Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało w ubiegłym tygodniu.
– Otwarcie rynku RPA dla eksportu polskiego drobiu daje szansę na dostęp do znaczącego konsumenckiego rynku, do którego dostęp dotychczas miały np. Belgia, Francja, Wielka Brytania i USA – skomentował Jacek Bogucki, sekretarz stanu w MRIRW.
KRD – IG podaje, że w 2015 r. Polska wyprodukowała prawie 2,2 mln ton drobiu, czyli najwięcej w historii branży drobiarskiej. Wynik ten był o 10 proc. wyższy niż w 2014 r.