Polski drób zyska dzięki wejściu do RPA

Nawet 125 mln zł może wynieść roczny eksport naszego mięsa drobiowego do Republiki Południowej Afryki – ocenia Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza.

Publikacja: 28.06.2016 13:31

Polski drób zyska dzięki wejściu do RPA

Foto: 123rf.com

- Otwarcie rynku RPA dla Polski, która jest obecnie liderem produkcji mięsa drobiowego w Unii Europejskiej, jest szansą na pozyskanie nowego, bardzo obiecującego kierunku sprzedaży dla rodzimego drobiu - komentuje Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej (KRD – IG).

Jak dodaje, do RPA może trafiać rocznie ok. 30 tys. ton drobiu o wartości blisko 125 mln zł.

O ustaleniu warunków eksportu mrożonego mięsa drobiowego do RPA Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało w ubiegłym tygodniu.

– Otwarcie rynku RPA dla eksportu polskiego drobiu daje szansę na dostęp do znaczącego konsumenckiego rynku, do którego dostęp dotychczas miały np. Belgia, Francja, Wielka Brytania i USA – skomentował Jacek Bogucki, sekretarz stanu w MRIRW.

KRD – IG podaje, że w 2015 r. Polska wyprodukowała prawie 2,2 mln ton drobiu, czyli najwięcej w historii branży drobiarskiej. Wynik ten był o 10 proc. wyższy niż w 2014 r.

Ponad 40 proc. produkcji trafia za granicę, w tym głównie do Unii Europejskiej. Nasze kurczaki docierają już jednak także m.in. do Hongkongu, Beninu, Chin, Wietnamu, Kongo, Liberii i Gabonu. W I kwartale 2016 r. eksport drobiu z Polski na rynki pozaunnijne zwiększył się o niemal 17 proc. do prawie 48 tys. - podaje za Komisją Europejską Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/FAPA). Pod względem eksportu na tzw. rynki trzecie Polskę wyprzedzają już tylko Holandia i Francja.

Łukasz Dominiak zwraca uwagę, że w zdobyciu rynku RPA może pomóc konkurencyjna cena połączona z wysoką jakością i bezpieczeństwem mięsa z Polski wynikającym, m.in. z braku występowania niebezpiecznych chorób zakaźnych u drobiu w naszym kraju. Z drugiej strony współpraca z tym krajem może nie należeć do najłatwiejszych i będzie uwarunkowana wieloma czynnikami, m.in. niedawnym ponownym otwarciem granic RPA dla drobiu ze Stanów Zjednoczonych oraz silną pozycją lokalnej branży drobiarskiej.

- Musimy zrobić wszystko, aby pojawiająca się szansa istotnego zwiększenia wolumenu sprzedaży polskiego mięsa drobiowego zagranicę nie została zaprzepaszczona poprzez całkowite zablokowanie rynku RPA dla drobiu pochodzącego z UE, w tym także z Polski, z powodu działań ochronnych podejmowanych przez przedstawicieli sektora drobiarskiego z Afryki Południowej – zaznacza dyrektor generalny KRD – IG.

- Otwarcie rynku RPA dla Polski, która jest obecnie liderem produkcji mięsa drobiowego w Unii Europejskiej, jest szansą na pozyskanie nowego, bardzo obiecującego kierunku sprzedaży dla rodzimego drobiu - komentuje Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej (KRD – IG).

Jak dodaje, do RPA może trafiać rocznie ok. 30 tys. ton drobiu o wartości blisko 125 mln zł.

Pozostało 84% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu
Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku