Ser Camembert - gatunek zagrożony

Camembert to jeden z najbardziej znany z francuskich serów. Jego produkcja jest ściśle kontrolowana podobnie jak producenci, którzy go wytwarzają.

Aktualizacja: 27.06.2017 17:57 Publikacja: 27.06.2017 17:45

Ser Camembert - gatunek zagrożony

Foto: Fotolia.com

Dlatego tez jest coraz mniej chętnych do produkcji Camemberta. Francuskie media ostrzegają, że wkrótce może się okazać, że nikt nie będzie chciał się zajmować jego wytwarzaniem. A to doprowadzi do "wyginięcia" jednego z najbardziej znanych i popularnych francuskich serów.

Na rynek wkraczają za to podróbki, bez certyfikatu AOC – Appellation d'origine contrôlée, gwarantującego oryginalne pochodzenie i wytwarzanie sera według tradycyjnej receptury z departamentu Orne w Normandii.

Co roku we Francji produkowanych jest 360 mln krążków sera o nazwie Camembert, ale tylko 1 procent z nich jest prawdziwym Camembertem z Normandii. Najbardziej znani są trzej najwięksi producenci tego sera z Normandii - La Ferme du Champsecret, Domaine de Saint Loup i Fromagerie Durand. Oni produkują prawdziwy, normandzki Camembert według nie zmienionej od końca XVIII wieku receptury.

Mniejsi producenci "oszukują" produkując ser z mleka pasteryzowanego, co jest tańsze i wygodniejsze. No i często mleko nie pochodzi od lokalnych krów rasy normandzkiej, ale ze skupu.

Jedynym ratunkiem dla camemberta może być zwiększenie popytu na ten ser, który już teraz jest w pierwszej trójce najpopularniejszych serów we Francji wraz z Brie de Meaux oraz serem Roquefort.

Camembert tylko z Normandii

Camembert, to miękki ser podpuszczkowy, którego nazwa pochodzi od normandzkiej wsi o tej samej nazwie. Camembert lezy w departamencie Orne, gdzie w 1791 r. opracowano recepturę produkcji sera podobnego do brie.

Prawdziwy i oryginalny camembert jest produkowany z niepasteryzowanego mleka lokalnych krów rasy normandzkiej. Dzięki grzybom pleśni z gatunku Penicillium camemberti pokrywa się charakterystyczną białawą pleśnią podczas procesu dojrzewania.

Oryginalny camembert jest formowany w krążki o masie ok. 250 g a następnie pakowany w papier i pudełko.

We Francji prawo do nazwy Camembert ma tylko kilkuset wytwórców z departamentu Orne, którzy są poddawani szczegółowej kontroli jakości, w ramach systemu apelacyjnego AOC – Appellation d'origine contrôlée (kontrolowanej nazwy pochodzenia).

Ser powinien być sprężysty, mieć wewnątrz barwę kremową a nie żółtą i fakturę porowatą i bez nacieków. Nacieki, ostry zapach zgnilizny i żółta barwa świadczy o tym, że ser się popsuł i nie nadaje się już do spożycia.

Przemysł spożywczy
Skażone przyprawy z Indii. Zarządzono kompleksowe kontrole
Przemysł spożywczy
2 mln butelek wody Perrier zniszczone. Wstydliwy problem Nestlé
Przemysł spożywczy
Grona goryczy w Penedes. Susza pozbawia ludzi pracy
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Materiał Promocyjny
Dzięki akcesji PKB Polski się podwoił