Dlatego tez jest coraz mniej chętnych do produkcji Camemberta. Francuskie media ostrzegają, że wkrótce może się okazać, że nikt nie będzie chciał się zajmować jego wytwarzaniem. A to doprowadzi do "wyginięcia" jednego z najbardziej znanych i popularnych francuskich serów.
Na rynek wkraczają za to podróbki, bez certyfikatu AOC – Appellation d'origine contrôlée, gwarantującego oryginalne pochodzenie i wytwarzanie sera według tradycyjnej receptury z departamentu Orne w Normandii.
Co roku we Francji produkowanych jest 360 mln krążków sera o nazwie Camembert, ale tylko 1 procent z nich jest prawdziwym Camembertem z Normandii. Najbardziej znani są trzej najwięksi producenci tego sera z Normandii - La Ferme du Champsecret, Domaine de Saint Loup i Fromagerie Durand. Oni produkują prawdziwy, normandzki Camembert według nie zmienionej od końca XVIII wieku receptury.
Mniejsi producenci "oszukują" produkując ser z mleka pasteryzowanego, co jest tańsze i wygodniejsze. No i często mleko nie pochodzi od lokalnych krów rasy normandzkiej, ale ze skupu.
Jedynym ratunkiem dla camemberta może być zwiększenie popytu na ten ser, który już teraz jest w pierwszej trójce najpopularniejszych serów we Francji wraz z Brie de Meaux oraz serem Roquefort.