Rolnicy wracają na pola w Umbrii, by zasiać kulinarny skarb: soczewicę

Rolnicy ze zniszczonego w trzęsieniu ziemi miasteczka Castelluccio di Norcia w Umbrii we Włoszech wracają na pola, by zasiać kulinarny skarb tych stron – soczewicę. Uprawy te to część dziedzictwa tego regionu. Miejscowość leży częściowo w gruzach.

Aktualizacja: 18.03.2017 12:43 Publikacja: 18.03.2017 10:07

Rolnicy wracają na pola w Umbrii, by zasiać kulinarny skarb: soczewicę

Foto: wikipedia.org/ Peter Forster

Sobotni powrót rolników na pola uważany jest za symbol przywracania normalności na terenach, które ucierpiały w serii wstrząsów w ostatnich miesiącach.

Soczewica z Castelluccio, posiadająca unijny certyfikat chronionego oznaczenia geograficznego, uważana jest za najlepszą odmianę tej rośliny strączkowej w całych Włoszech. Ten szlachetny i ceniony we Włoszech gatunek to produkt górskiego rolnictwa. Uprawiany jest na 2 tysiącach hektarów na wysokości 1400 metrów n.p.m. wokół parku narodowego w Górach Sybillińskich, koło małego miasteczka, które zostało zburzone w rezultacie wstrząsu o magnitudzie 6,5.

Lokalne władze ogłosiły, że wszyscy rolnicy mogą dostać się do częściowo odizolowanego z powodu ogromnych zniszczeń Castelluccio di Norcia i okolicznych dróg udostępnionymi im specjalnymi pojazdami, by rozpocząć siew na polach soczewicy. Ponieważ domy są tam zburzone, a wielu tamtejszych właścicieli straciło dach nad głową, przygotowano dla nich tymczasowe miejsca noclegowe.

Umożliwienie powrotu rolników to część inicjatywy władz regionalnych, której nadano hasło "Odrodzenie Castelluccio".

Region podejmuje też starania na rzecz ożywienia turystyki w Umbrii, która po trzęsieniach ziemi pogrążyła się tam w głębokim kryzysie.

Słynna soczewica z Umbrii

Umbria słynie z wysokiej jakości soczewicy. Uprawia się tam znany w całych Włoszech gatunek małej, zielonej i wyjątkowo zdrowej soczewicy lenticchie di Castellucio, która stanowi podstawę popularnej w regionie potrawy – soczewicy z kiełbaskami. Włosi uważają ten gatunek soczewicy za najsmaczniejszy i najlepszy. Króluje ona na włoskich stołach podczas kolacji w Sylwestra. Włosi zjadają soczewicę zaraz po toaście o północy jako symbol dobrobytu i szczęścia.

Rocznie produkuje się około 1600 ton tego gatunku. W samym Castelluccio di Norcia co roku odbywa się procesja religijna, której uczestnicy proszą o wodę dla soczewicy.

Sobotni powrót rolników na pola uważany jest za symbol przywracania normalności na terenach, które ucierpiały w serii wstrząsów w ostatnich miesiącach.

Soczewica z Castelluccio, posiadająca unijny certyfikat chronionego oznaczenia geograficznego, uważana jest za najlepszą odmianę tej rośliny strączkowej w całych Włoszech. Ten szlachetny i ceniony we Włoszech gatunek to produkt górskiego rolnictwa. Uprawiany jest na 2 tysiącach hektarów na wysokości 1400 metrów n.p.m. wokół parku narodowego w Górach Sybillińskich, koło małego miasteczka, które zostało zburzone w rezultacie wstrząsu o magnitudzie 6,5.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu