Owady pomogą zwalczyć głód na świecie? Pierwszy makaron z owadów w niemieckim sklepie

Niemiecki koncern handlowy Metro wprowadził do swojej oferty makaron z mąki z dodatkiem owadów.

Aktualizacja: 02.03.2018 17:12 Publikacja: 02.03.2018 16:38

Owady pomogą zwalczyć głód na świecie? Pierwszy makaron z owadów w niemieckim sklepie

Foto: Adobe Stock

Na razie tylko w jednym sklepie będzie można kupić makaron zrobiony z mąki ze zmielonych owadów - konkretnie larw mącznika młynarka.

Od stycznia 2018 roku w niemieckich sklepach można sprzedawać owady jako produkty spożywcze. Jednak koncern Metro jest pierwszym, który odważył się na wprowadzenie ich do oferty. Makaron z mąki z larw jest dostępny w sklepie "Emmas Enkel", znajdującym się w centrali koncernu w Duesseldorfie. To na razie eksperyment, który ma trwać trzy miesiące i pokazać czy jest zapotrzebowanie na takie produkty.

Producentem nietypowego makaronu jest start up Plumentofoods. Za paczkę makaronu o wadze 250 gram trzeba zapłacić 5,99 euro czyli około 25 złotych. Mąka z dodatkiem larw mącznika jest opisana pod handlową nazwą "Buffalopulver".

Metro planuje także kolejne produkty spożywcze z dodatkiem owadów, na przykład musli i grzanki, które Niemcy dodają do sałatek warzywnych oraz kolejne rodzaje makaronów: tagliatelle oraz spätzle.

Według raportu FAO jadalnych jest około 1900 różnych insektów. W wielu regionach naszej planety jedzenie "robaków" nie jest niczym nadzwyczajnym. Ludzie spożywają nie tylko żuki, larwy, mrówki, koniki polne oraz szarańczę, a nawet pszczoły i osy.

Poza Unią Europejską dania z owadami trafiły na półki sklepowe w szwajcarskiej sieci Coop. Są tam dostępne od sierpnia z 2017 roku.

Na razie tylko w jednym sklepie będzie można kupić makaron zrobiony z mąki ze zmielonych owadów - konkretnie larw mącznika młynarka.

Od stycznia 2018 roku w niemieckich sklepach można sprzedawać owady jako produkty spożywcze. Jednak koncern Metro jest pierwszym, który odważył się na wprowadzenie ich do oferty. Makaron z mąki z larw jest dostępny w sklepie "Emmas Enkel", znajdującym się w centrali koncernu w Duesseldorfie. To na razie eksperyment, który ma trwać trzy miesiące i pokazać czy jest zapotrzebowanie na takie produkty.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Grona goryczy w Penedes. Susza pozbawia ludzi pracy
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”