Norweski łosoś droższy niż ropa

Kryzys na rynku paliwowym, słaba waluta i problemy hodowlane spowodowały, że obecnie najcenniejszym dobrem eksportowym Norwegii znów jest łosoś.

Aktualizacja: 13.01.2016 10:28 Publikacja: 13.01.2016 10:15

Norweski łosoś droższy niż ropa

Foto: 123rf.com

Na rynkach światowych za baryłkę ropy płaci się już mniej niż 30 dolarów – ok. 276 koron, a za 4,5 kilograma norweskiego łososia – to mnie więcej objętość baryłki - trzeba zapłacić 292 koron norweskich – wyliczył dziennik „Aftenposten". Tak tani łosoś był ostatnio w 1987 roku. Za kilogram patroszonego łososia hodowlanego trzeba zapłacić 60 -70 koron.

Słaba korona i kłopoty hodowlane windują ceny łososia. Przewidywania analityków skazują, że połowy tej ryby w ciągu najbliższych 6 miesięcy będą znacznie niższe niż planowano. To jeszcze bardziej może podnieść ceny.

- Oczekujemy ekstremalnych zmian pogody w Norwegii. Temperatura powietrza spadła o 15-20 stopni od końca grudnia a prognozy wskazują, że będzie jeszcze zimniej. To będzie miało negatywny wpływ na hodowlę – uważa Kolbjorn Giskeodegard, analityk rynku z Nordea. Niska temperatura wody będzie miała negatywny efekt na liczebność populacji norweskiego łososia.

Wysokie ceny łososia, jeśli utrzymają się dłużej, mocno uderzą w zagraniczne firmy zajmujące się przetwórstwem, w tym także i w polskie przetwórnie, które specjalizują się w zaopatrywaniu niemieckich supermarketów, a te nie zamierzają podnosić cen – podkreśla norweski dziennik. W sytuacji ekstremalnej łososia może w ogóle zabraknąć i firmy nie będą w stanie zrealizować zakontraktowanych zamówień. To, zdaniem analityków, grozi bankructwami w branży.

W 2015 roku Norweski eksport łososia był wart 47,7 mld koron (5,3 mld dolarów) – to o 9 proc. więcej niż w 2014 roku i to mimo rosyjskiego embarga. – Ten rekord to zasługa dużego popytu na rynkach unijnych oraz słabej korony, która sprawiła, że nasze ceny stały się bardziej atrakcujne – uważa Paul Aandahl, analityk z Norwegian Seafood Council (NSC).

Dwoma najważniejszymi unijnymi rynkami dla norweskiego łososia są Polska i Francja, ale ostatnio także Wielka Brytania, gdzie w 2015 roku popyt na norweskiego łososia wzrósł o 24 proc. w porównaniu do 2014 roku. Cały eksport do krajów UE wzrósł w 2015 roku o 10 procent. Także eksport do USA wzrósł znacznie, bo aż o 35 procent.

Przemysł spożywczy
Węgry nagle zniosły embargo na mięso z Polski i innych krajów. Sukces negocjacji
Przemysł spożywczy
Węgry zdjęły embargo na polskie mięso. Viktor Orban się ugiął
Przemysł spożywczy
Analityk: koniec wojny sklepów spożywczych. Po Dino można było oczekiwać więcej
Przemysł spożywczy
Viktor Orbán zaskoczył polski rząd. Producenci mięsa wściekli, ale embargo trwa
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet