Związek zawodowy GMB informacje o przenosinach zakładu nazwał "absolutnie druzgocącą". W zakładzie w Norwich zatrudnionych jest 113 osób - 43 znajdą pracę w zakładzie w Burton a 20 w nowym zakładzie w Norwich gdzie będą mielone ziarna gorczycy używane do produkcji musztardy - informuje serwis BBC.
Przez 160 lat musztarda Colman's produkowana była w Norwich w hrabstwie Norfolk.
Firmę założył na początku XIX wieku młynarz Jeremiah Colman. Wraz z bratankiem Jamesem założył firmę J & J Colman, która już w pierwszej połowie XIX wieku stała się bardzo znaną i popularną marką. A musztardy Colman's sprzedawano także w wiktoriańskim Londynie. W 1866 roku musztarda otrzymała od królowej Wiktorii tzw. status królewskiego dostawcy (Royal Warrant of Appointment). Musztardy Colman's do dziś używa się w królewskiej kuchni.
Obecnie marka należy do międzynarodowego koncernu Unilever, który zapowiedział, że mimo przenosin musztarda na opakowaniu zachowa tradycyjny napis "Colman's of Norwich".
Decyzja o przeniesieniu produkcji zapadła w grudniu zeszłego roku po tym jak firma Britvic, która współżytkowała zakład w Norwich - zdecydowała się a przeniesienie swojej produkcji w inne miejsca. Unilever uznał, że nie będzie w stanie samodzielnie utrzymywać zakładu w Norfolk i zamknie go do końca 2019 oku. Stopniowe przenoszenie produkcji rozpocznie się już w 2018 roku.