Munster to jeden z najbardziej "aromatycznych" francuskich serów. Jest produkowany z krowiego mleka. Aby uzyskać francuski certyfikat oryginalności AOP (Appellation d'origine contrôlée - kontrolowane oznaczenie pochodzenia) musi być wyrabiany tylko z mleka krów z departamentu Górny Ren (Haut-Rhin). Krowy mogą być karmione głównie trawą z lokalnych pastwisk.

Niestety teraz na nich grasują dziki, które ryją w ziemi i niszczą trawę. Trawy ze zniszczonych przez dziki łąk nie da się niczym zastąpić. W przeciwnym wypadku producenci tracą prawo do oznaczenia AOP - informuje thelocal.fr.

Zgodnie z prawem 70 proc. paszy krów powinna być lokalnego pochodzenia. Stada dzików zniszczyły w niektórych miejscach nawet 60 proc. powierzchni pastwisk. A to co zostało jest zanieczyszczone odchodami dzików i nie nadaje się na paszę dla krów.

Dzików nie są w stanie powstrzymać nawet elektryczne płoty, a zdesperowani rolnicy apelują o odstrzał części populacji.