Ekspert: słodzimy mniej, ale spożywamy więcej cukru

Mimo mniejszych zakupów cukru w czystej postaci, jego całkowita konsumpcja rośnie, szczególnie w formie wyrobów przetworzonych - zwraca uwagę analityk rynków rolnych z BGŻ BNP Paribas Paweł Wyrzykowski.

Aktualizacja: 30.09.2017 16:57 Publikacja: 30.09.2017 15:59

Ekspert: słodzimy mniej, ale spożywamy więcej cukru

Foto: Fotolia

Z danych GUS wynika, że w 2016 roku jedna osoba w gospodarstwie domowym konsumowała przeciętnie nieco ponad kilogram cukru miesięcznie. Oznacza to, że w ciągu 10 lat średnie spożycie cukru w gospodarstwach domowych, w przeliczeniu na jedną osobę, spadło o pół kilograma, czyli o jedną trzecią - informuje analityk.

Generalnie więcej cukru spożywa się w gospodarstwach wiejskich niż miejskich.

Najwięcej zjada się go w gospodarstwach rolników. W 2016 roku jego konsumpcja była na poziomie o dwie trzecie większym niż w gospodarstwach ogółem. Więcej od przeciętnej spożywały cukier gospodarstwach emerytów i rencistów – 16,7 kg rocznie na osobę, wobec 12,1 kg w gospodarstwa domowych ogółem – wskazuje Paweł Wyrzykowski.

Z kolei, najmniejsze ilości w przeliczeniu na jedną osobę (8,4 kg rocznie) konsumowane były w gospodarstwach, w których podstawowym źródłem utrzymania jest własna działalność.

Ekspert wskazał, że nie obserwuje się wyraźnej zależności między poziomem dochodów gospodarstw domowych a poziomem spożycia cukru. Tylko w grupie 20 proc. gospodarstw o najwyższych dochodach poziom spożycia cukru był o 11 proc. mniejszy od średniej.

Zdaniem Wyrzykowskiego spadek poziomu spożycia cukru w gospodarstwach domowych to efekt zmieniającego się stylu życia. Ponadto, zmiany wielkości konsumpcji cukru skorelowane są w pewnym stopniu ze zmianami spożycia mąki. Oprócz tego, że słodzimy mniej, to również pieczemy mniej ciast czy przyrządzamy mniej konfitur.

Mimo mniejszej konsumpcji cukru pod czystą postacią, jego całkowite spożycie rośnie. W 2016 roku wyniosło średnio 42,3 kg na mieszkańca rocznie, czyli o 4 proc. więcej niż w 2015 roku i o 10 proc. więcej niż średnio w latach 2005-2007. Dane te tylko potwierdzają, że obecnie cukier coraz częściej kupujemy w wyrobach bardziej przetworzonych - podkreśla ekspert.

Zniesienie limitów produkcji cukru, które nastąpi 1 października może wpłynąć w najbliższych miesiącach na obniżki cen cukru na półkach sklepowych. Według GUS w sierpniu 2017 roku za kilogram cukru białego płaciliśmy średnio 3,07 zł, czyli o 1,9 proc. mniej niż w lipcu br. i o 3,2 proc. mniej niż w grudniu 2016 roku.

Zdaniem analityków z BGŻ BNP Paribas można spodziewać się, że cukier na rynku unijnym relatywnie potanieje wobec innych substancji słodzących wykorzystywanych przy produkcji żywności i bilansowe spożycie cukru białego w Polsce wzrośnie.

Z danych GUS wynika, że w 2016 roku jedna osoba w gospodarstwie domowym konsumowała przeciętnie nieco ponad kilogram cukru miesięcznie. Oznacza to, że w ciągu 10 lat średnie spożycie cukru w gospodarstwach domowych, w przeliczeniu na jedną osobę, spadło o pół kilograma, czyli o jedną trzecią - informuje analityk.

Generalnie więcej cukru spożywa się w gospodarstwach wiejskich niż miejskich.

Pozostało 84% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu
Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Przemysł spożywczy
Ukraińska firma przejmuje polskiego producenta lodów i mrożonek