Francusko-hiszpańska wojna owocowa

Francuscy sadownicy walczą z "nielojalną" - jak mówią - konkurencją zza Pirenejów. W ramach protestów m.in. podpalają opony przed siedzibami prefektur czy wyrzucają tony owoców przed hiszpańskim konsulatem.

Aktualizacja: 31.07.2017 13:11 Publikacja: 31.07.2017 13:08

Francusko-hiszpańska wojna owocowa

Foto: 123RF

Sadownicy z Francji, przede wszystkim ci z południowego zachodu - regionu, gdzie produkuje się najwięcej moreli i brzoskwiń - oskarżają Hiszpanów o uprawianie dumpingu, który wzmacnia nacisk na obniżkę "już i tak zaniżonych" ich zdaniem cen.

Dodatkowe czynniki pogorszające ich sytuację to spadek popytu na owoce i jarzyny oraz presja ze strony sieci handlowych na obniżkę cen skupu. W krajowej federacji producentów owoców (FNPF) biją na alarm, ponieważ "trudności pojawiły się już przy upłynnieniu czereśni, słabo sprzedają się brzoskwinie i nektarynki, ale prawdziwa tragedia jest z morelami". Działacze stowarzyszenia wyrażają obawy, że "niektórzy sadownicy po tym ciosie się już nie podniosą".

Hiszpańska konkurencja uważana jest za główną przyczynę upadku produkcji w regionie nazywanym "owocowym ogrodem Francji". Lepszy klimat powoduje, że iberyjskie owoce docierają na rynek francuski przed rodzimymi i na dodatek są o wiele tańsze. W departamencie Pirenejów Wschodnich w ciągu pół wieku zbiory morel zmniejszyły się pięciokrotnie, pomidorów - dwukrotnie, a produkcja jabłek - ośmiokrotnie.

Francuscy rolnicy od lat prowadzą akcje protestacyjne, często bardzo gwałtowne. Wielokrotnie dochodziło do bójek, gdy na autostradzie zatrzymywali ciężarówki z hiszpańskimi truskawkami, które wyrzucali i niszczyli. Protesty przed budynkami prefektur (delegatury rządu) polegają na wysypywaniu owoców oraz na podpalaniu opon przed wejściem do urzędów.

Jak podała lokalna telewizja, w lipcu cztery razy kilkoma tonami nektarynek i brzoskwiń zablokowano wejście do konsulatu hiszpańskiego w Perpignan (południe Francji, blisko granicy z Hiszpanią). Owoce, niby trumnę poległego, przykryto trójkolorową flagą francuską. Rolnicy wysypują owoce również przed supermarketami i przed redakcjami lokalnych gazet.

Miejscowi przedstawiciele większościowego związku rolników FNSEA oskarżają hiszpańskich konkurentów, że "korzystają z pracy Rumunów", którym płacą "głodowe stawki". Przy okazji wskazują na "prawdziwą mafię", która "zatrudnia migrantów" we Włoszech.

Te stwierdzenia korygują nieco działacze związku Konfederacja Chłopska (CP). Przyznają, że w "Hiszpanii cudzoziemcy, przede wszystkim Afrykanie, pracują w warunkach bliskich niewolnictwu". Christine Riba z CP zwraca uwagę, że francuscy producenci owoców "również opierają się na pracy cudzoziemców, wśród których przeważają Polacy".

Według CP problem tkwi przede wszystkim w zawyżonych marżach supermarketów. Członkowie związku sądzą, że owoce opakowane i gotowe do wyłożenia na półki opuszczają gospodarstwo po cenie 50 centów za sztukę, a sprzedawane są po 3 euro. W ramach walki z takimi praktykami sieci handlowych CP organizuje w różnych miastach sprzedaż bezpośrednią. Zdaniem członków związku lipcowa akcja w Paryżu odniosła wielki sukces; "w niecałe dwie godziny sprzedaliśmy prawie tonę moreli" - powiedział, cytowany przez AFP, rzecznik CP Laurent Pinatel.

Sondaże wskazują, że konsumenci wierzą, iż francuskie owoce smakują lepiej. "Jeżeli mają przekonującą gwarancję jakości, gotowi są płacić dobrą cenę za dobry towar" – przekonuje ceniony w Paryżu dostawca owoców i jarzyn do znanych restauracji Yoni Cohen.

Producenci nie wierzą jednak w możliwość porozumienia z supermarketami, które sprzedają 80 proc. konsumowanych we Francji owoców i warzyw. Uważają, że jedynym wyjściem byłaby interwencja rządu na forum unijnym. Nie tłumaczą, co dokładnie chcieliby uzyskać, ale prawdopodobnie chodzi im o ograniczenie hiszpańskiego eksportu - niemożliwe na jednolitym rynku, jakim jest Unia Europejska.

Sadownicy z Francji, przede wszystkim ci z południowego zachodu - regionu, gdzie produkuje się najwięcej moreli i brzoskwiń - oskarżają Hiszpanów o uprawianie dumpingu, który wzmacnia nacisk na obniżkę "już i tak zaniżonych" ich zdaniem cen.

Dodatkowe czynniki pogorszające ich sytuację to spadek popytu na owoce i jarzyny oraz presja ze strony sieci handlowych na obniżkę cen skupu. W krajowej federacji producentów owoców (FNPF) biją na alarm, ponieważ "trudności pojawiły się już przy upłynnieniu czereśni, słabo sprzedają się brzoskwinie i nektarynki, ale prawdziwa tragedia jest z morelami". Działacze stowarzyszenia wyrażają obawy, że "niektórzy sadownicy po tym ciosie się już nie podniosą".

Pozostało 80% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Grona goryczy w Penedes. Susza pozbawia ludzi pracy
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”