Z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) wynika, że ceny zbytu cukru w workach spadły w kwietniu br. o 0,4 proc. do 2,60 zł/kg, były jednak o 15 proc. wyższe niż przed rokiem. Ceny zbytu cukru paczkowanego w kwietniu br. spadły o 1,5 proc. do 2,64 zł/kg, ale nadal były o 6 proc. wyższe niż przed rokiem.
Średnia cena detaliczna w kwietniu br. wyniosła 3,17 zł/kg i była nieznacznie niższa niż w marcu, ale nadal o ponad 15 proc. wyższa niż w kwietniu 2016 r.
"Jeżeli spadkowa tendencja utrwali się w kolejnych miesiącach, to krajowi eksporterzy będą uzyskiwali niskie ceny" - podkreśla Szajner. Jego zdaniem, "dalszy spadek cen na krajowym rynku będzie miał negatywny wpływ na sytuację finansową przemysłu cukrowniczego i dochodowość uprawy buraków cukrowych".
Jak wskazuje ekspert, wysokie ceny detaliczne spowodowały, że w 2016 r. bezpośrednie spożycie cukru (bez artykułów spożywczych zawierających cukier) w gospodarstwach domowych spadło średnio o 6,5 proc. do 12,2 kg/osobę. Najwięcej cukru zjada się w gospodarstwach domowych rolników, najmniej w gospodarstwach osób pracujących na własny rachunek.
Od lutego br. światowe ceny cukru maleją. W kwietniu br. cukier biały potaniał do 467 USD/tonę, a cukier surowy - do 360 USD/tonę. "Spadek cen cukru jest wynikiem dużej podaży, przy niewielkich zmianach popytu oraz relatywnie niskich cen paliw (ropy naftowej)" - wyjaśnia ekspert.