Sanepid dokonał na zlecenie BBC dogłębnego badania składników napojów oraz czystości lokali w popularnych kawiarniach na terenie Wielkiej Brytanii. Wyniki okazały się szokujące. Badacze wykryli różne ilości bakterii grupy coli w mrożonych kawach pochodzących z Costa Coffee, Starbucksa i Caffe Nero.
Najgorzej wypadła brytyjska sieć Costa Coffee, posiadająca w swojej ojczyźnie około 1800 kawiarni (łącznie na całym świecie ma blisko 3000 lokali). Aż siedem z dziesięciu próbek lodu używanego w kawach tej firmy okazało się być skażone bakterią kałową. W Starbucksie i Caffe Nero wynik ten był nieco niższy – bakterie wykryto tam w trzech próbkach na dziesięć.
Ekspert z Chartered Institute of Environmental Health, Tony Lewis skomentował, że poziomy wykrytej bakterii są „niepokojące” i mogą one być czynnikiem chorobotwórczym u ludzi. Jak zaznaczył, bakterie grupy coli nie powinny znajdować się w żadnych ilościach w produktach spożywczych.
Wszystkie trzy sieci kawiarni obecne są także w Polsce. Każda z nich poinformowała już BBC o podjęciu działań w celu wyeliminowania bakterii z produktów. Costa Coffee zapewniła, że wprowadzi nowe zasady nakładania lodu przez pracowników oraz wymieni stare kruszarki do lodu na nowe. Starbucks i Caffe Nero zamierzają z kolei przeprowadzić swoje własne badania nad obecnością bakterii w ich mrożonych napojach.
Stanowisko COSTA COFFEE POLSKA SA
"W nawiązaniu do pojawiających się w mediach informacji na temat wyników badania składu napojów oraz czystości lokali w popularnych kawiarniach na terenie Wielkiej Brytanii, zleconych przez BBC, COSTA COFFEE informuje, że wszystkie kawiarnie sieci zlokalizowane w Polsce działają zgodnie z najwyższymi standardami higieny i bezpieczeństwa.