W Polsce produkuje się ok. 6 tys. ton szparagów, ok. 4 tys. ton trafia na eksport. Nasz kraj jest też coraz większym importerem szparagów m.in. z Niemiec i Hiszpanii.
Jak powiedział PAP prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga Marian Jakobsze, choć polscy konsumenci wciąż gustują przede wszystkim w szparagach bielonych, to coraz częściej jedzą też szparagi zielone.
Jeszcze kilka lat temu szparagi zielone stanowiły ok. 10 proc. rodzimego rynku, a obecnie - zdaniem Jakobsze - to już kilkanaście, do dwudziestu procent.
„Konsumenci coraz częściej sięgają po szparaga zielonego - nawet nie tyle ze względu na jego walory smakowe, ale z powodu wygody przy obróbce i przygotowywaniu: tych szparagów nie trzeba obierać i krócej się je gotuje” - powiedział.
Ciepły marzec sprawił, że w tym roku sezon na szparagi zaczął się kilka tygodni wcześniej niż zwykle.