#RZECZoBIZNESIE: Michał Koleśnikow: Ceny żywności zaczynają rosnąć

W ubiegłym roku wyeksportowaliśmy żywność o wartości 24,2 mld euro – mówi Michał Koleśnikow, dyrektor departamentu analiz sektorowych i rynków rolnych banku BGŻ BNP Paribas, gość programu Pawła Rożyńskiego.

Aktualizacja: 27.03.2017 14:36 Publikacja: 27.03.2017 14:17

#RZECZoBIZNESIE: Michał Koleśnikow: Ceny żywności zaczynają rosnąć

Foto: tv.rp.pl

<iframe src="http://get.x-link.pl/f72def85-706a-2158-fb81-333890fc5c52,2f8bce9c-f6b0-13b3-1a34-3cb34ad9e95d,embed.html" width="650" height="365" frameborder="0" webkitallowfullscreen="" mozallowfullscreen="" allowfullscreen=""></iframe>

Gość zauważył, że eksport na rynku żywności w ubiegłym roku był rekordowy, natomiast wzrost był bardzo wolny. - Przyrost wartości eksportu to był tylko 1,2 proc. To jest najwolniejszy wzrost od 2009 r. - mówił.

Koleśnikow tłumaczył, że jedną z ważnych przyczyn, która działa na prawie cały eksport to są niższe ceny światowe żywności, np. produktów mleczarskich.

- Do żywności wliczane są papierosy i to jest grupa, która najwięcej straciła w zeszłym roku – mówił. - Spadł również dosyć wyraźnie eksport rzepaku, które zebraliśmy w Polsce bardzo mało – dodał gość.

Natomiast bardzo rósł eksport mięsa drobiowego. - To jest niezmiennie nasz hit eksportowy. Rósł również eksport pieczywa cukierniczego, ciastek i ciast - wyliczał Koleśnikow.

Zaznaczył, że w ostatnich latach na świecie ceny żywności wyraźnie spadały. - W 2016 r. zaczęły rosnąć, ale były jeszcze niskie. To wynika np. ze wzrostu produkcji żywności na świecie napędzanego poprzednimi wysokimi cenami – tłumaczył.

Gość podał, że w ubiegłym roku wyeksportowaliśmy żywność o wartości 24,2 mld euro, co daje 13 proc. całego naszego eksportu. - Nadwyżka w tym eksporcie to było 7,8 mln euro – wyliczył.

Koleśnikow zaznaczył, że do Unii Europejskiej eksportujemy prawie 82 proc. wartości żywności. Z tego 60 proc. do starych, bogatych krajów UE.

- Poza Europą najbardziej perspektywiczne rynki to Azja i Afryka. Eksport do krajów afrykańskich wyraźnie rośnie. Wciąż jest bardzo mały, ale dynamiki wzrostu do niektórych krajów są bardzo istotne. Np. eksport mięsa drobiowego to spoza unijnych krajów, aż 6 z pierwszej 15 pochodzi z Afryki – tłumaczył gość.

Dodał, że niektórzy znajdują swoje miejsce na rynku chińskim. - To co hamuje nasz eksport do Chin to choroby zwierząt – stwierdził.

Koleśnikow zauważył, że eksport polskiej żywności mogą też utrudnić ewentualne bariery handlowe. - Dużo mówi się o możliwych ograniczeniach w handlu międzynarodowym – przypomniał.

- W krajach Europy Zachodniej widać coraz większą preferencję do żywności ze swojego kraju - dodał

Tłumaczył, że o konsolidacji producentów na naszym rynku mówi się nieustannie od kilkudziesięciu lat. - Ona powoli postępuje. Najtrudniej jest w przypadku gospodarstw, bo tutaj chodzi o majątek rodziny przekazywany z pokolenia na pokolenie - stwierdził Koleśnikow.

- W przypadku firm rynek się konsoliduje. Albo firmy się przejmują, albo wypadają z rynku i inne przejmują ich działkę. Konsolidacja jest wymuszana, jest silna presja ze względu np. na rosnącą siłę sieci handlowych, czy w ogóle odbiorców żywności – mówił.

- Raczej eksportują firmy duże, ewentualnie średnie. Im mniejsza firma, tym mniej firm w ogóle prowadzi jakikolwiek eksport. Dużym jest łatwiej, bo są korzyści skali – dodał gość.

<iframe src="http://get.x-link.pl/f72def85-706a-2158-fb81-333890fc5c52,2f8bce9c-f6b0-13b3-1a34-3cb34ad9e95d,embed.html" width="650" height="365" frameborder="0" webkitallowfullscreen="" mozallowfullscreen="" allowfullscreen=""></iframe>

Gość zauważył, że eksport na rynku żywności w ubiegłym roku był rekordowy, natomiast wzrost był bardzo wolny. - Przyrost wartości eksportu to był tylko 1,2 proc. To jest najwolniejszy wzrost od 2009 r. - mówił.

Pozostało 85% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Wydarzenie na rynku alkoholi: włoski bitter przejmuje koniak
Przemysł spożywczy
Milka i Oreo znikają ze sklepowych półek. „Niedopuszczalne podwyżki cen”
Przemysł spożywczy
Ceny kawy i kakao biją rekordy. Żywność na świecie znowu drożeje
Przemysł spożywczy
Skażone przyprawy z Indii. Zarządzono kompleksowe kontrole
Przemysł spożywczy
2 mln butelek wody Perrier zniszczone. Wstydliwy problem Nestlé