Ile kurczaka jest w kurczaku w kanapkach sieci Subway?

Testy DNA przeprowadzone w Kanadzie wykazały, że w kanapkach sieci kurczak może składać się głównie z białka roślinnego. Subway domaga się sprostowania.

Aktualizacja: 01.03.2017 13:29 Publikacja: 01.03.2017 12:44

Ile kurczaka jest w kurczaku w kanapkach sieci Subway?

Foto: 123rf.com

Kanadyjski nadawca publiczny CBC przeprowadził dziennikarskie śledztwo dotyczące zawartości kurczaka w kurczaku w popularnych sieciach fastfood. Od początku zakładano, że obecne w kanapkach kawałki drobiu nie będą składać się w stu procentach z mięsa, bo należy pamiętać o przyprawach i innych składnikach poprawiających smak produktu. Badania DNA przeprowadził Matt Harnden z Uniwersytetu Trent w Peterborough.

Wyniki testów w większości przypadków nie budziły zastrzeżeń – w wyrobach McDonald’s czy Wendy’s zawartość kurczaka ponad 88 procent. Resztę stanowiły marynaty, przyprawy itp. Zdumienie wzbudził za to wynik testu kawałków z kanapek sieci Subway – Pieczony Kurczak i Sweet Onion Teriyaki Strips. W kawałku z kanapki Pieczony Kurczak znaleziono 53,6 procenta DNA kurczaka, a w kawałkach kurczaka z drugiej kanapki było 42,8 procenta kurczaka! Resztę zawartości stanowiła soja i przyprawy. I mowa tu o średniej wyników z testów, bo po pierwszym teście naukowcy nie mogli uwierzyć, że zawartość kurczaka w kurczaku może być tak mała i przetestowali znacznie więcej porcji, niż w przypadku pozostałych sieci fast food.

Subway Canada w przesłanym do CBC stanowisku podkreśla, że nie jest w stanie potwierdzić wiarygodności przeprowadzonych na Uniwersytecie Trent testów DNA. Zapewnia też, że receptura porcji kurczaka w sieci przewiduje najwyżej 1 proc. zawartości białka sojowego służącego do zachowywania odpowiedniej tekstury i wilgotności produktu.

- Wszystkie nasze wyroby z kurczaka są sporządzane w 100 procentach z białego mięsa kurczaka, które jest marynowane, pieczone lub grillowane – twierdzi Subway.

Sieć poinformowała jednak, że przyjrzy się łańcuchowi dostaw, aby stwierdzić, czy na pewno wszystkie wyroby sprzedawane w jej lokalach spełniają standardy Subway.

Warto podkreślić, że test dotyczył produktów sprzedawanych w lokalach Subway w Kanadzie. Produkty dostępne w Polsce produkowane są zgodnie z wymogami polskich i unijnych przepisów i standardów.

Kanadyjski nadawca publiczny CBC przeprowadził dziennikarskie śledztwo dotyczące zawartości kurczaka w kurczaku w popularnych sieciach fastfood. Od początku zakładano, że obecne w kanapkach kawałki drobiu nie będą składać się w stu procentach z mięsa, bo należy pamiętać o przyprawach i innych składnikach poprawiających smak produktu. Badania DNA przeprowadził Matt Harnden z Uniwersytetu Trent w Peterborough.

Wyniki testów w większości przypadków nie budziły zastrzeżeń – w wyrobach McDonald’s czy Wendy’s zawartość kurczaka ponad 88 procent. Resztę stanowiły marynaty, przyprawy itp. Zdumienie wzbudził za to wynik testu kawałków z kanapek sieci Subway – Pieczony Kurczak i Sweet Onion Teriyaki Strips. W kawałku z kanapki Pieczony Kurczak znaleziono 53,6 procenta DNA kurczaka, a w kawałkach kurczaka z drugiej kanapki było 42,8 procenta kurczaka! Resztę zawartości stanowiła soja i przyprawy. I mowa tu o średniej wyników z testów, bo po pierwszym teście naukowcy nie mogli uwierzyć, że zawartość kurczaka w kurczaku może być tak mała i przetestowali znacznie więcej porcji, niż w przypadku pozostałych sieci fast food.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Grona goryczy w Penedes. Susza pozbawia ludzi pracy
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”