Sklepy wycofują Nutellę, Ferrero się broni. Kto ma rację?

Przyszłość Nutelli stoi pod wielkim znakiem zapytania. Część włoskich sklepów wycofała już słodki krem ze sprzedaży w reakcji na zarzuty, że zawiera on czynniki rakotwórcze. Ferrero się broni i zapewnia, że Nutella jest bezpieczna

Aktualizacja: 12.01.2017 17:00 Publikacja: 12.01.2017 12:49

Sklepy wycofują Nutellę, Ferrero się broni. Kto ma rację?

Foto: staticflickr.com

Afera wokół Nutelli rozpoczęła się tuż po tym, jak w maju ubiegłego roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ostrzegł, że spożycie oleju palmowego może stwarzać zagrożenie dla zdrowia, szczególnie dla dzieci. W raporcie podano, że istnieją wystarczające dowody na to, iż estry glicydowe kwasów tłuszczowych – zanieczyszczenia powstałe w procesie przetwarzania rafinowanych olejów roślinnych – są genotoksyczne i rakotwórcze, a najwyższy ich poziom stwierdzono właśnie w oleju palmowym.

Choć jest on składnikiem bardzo wielu produktów dostępnych na rynku, to właśnie na Nutellę spadł ogień krytyki. Urząd apelował, że uwielbiany na całym świecie krem orzechowy spożywany nawet w niewielkich ilościach może stwarzać istotne ryzyko wystąpienia raka u dzieci. Informacja ta zaszokowała konsumentów, a najszybszą akcję podjęły Włochy, w których kilka sklepów, w tym największa sieć supermarketów w kraju, wycofały zupełnie produkt ze sprzedaży.

Ferrero nie uznało stawianych mu zarzutów i zadeklarowało, że nie zaprzestanie produkcji Nutelli zgodnie z tradycyjnym przepisem. Jak przekonuje, olej palmowy jest jej kluczowym składnikiem, bo to właśnie jemu słodki krem zawdzięcza swoją miękką konsystencję i długi okres ważności, a wszelkie inne substytuty zupełnie zmieniłyby charakter produktu. – Wyłączenie oleju palmowego z produkcji Nutelli oznaczałoby stworzenie gorszego substytutu prawdziwego produktu, byłby to więc dla nas krok w tył – podkreślił Vincenzo Tapella, kierownik ds. zakupów Ferrero w rozmowie z agencją Reutera.

Zastąpienie oleju palmowego innym składnikiem miałoby również dla firmy, jak i konsumentów konsekwencje finansowe, ponieważ jest to najtańszy olej roślinny na rynku. Kosztuje około 800 dol. za tonę – dla porównania ze tę samą ilość oleju słonecznikowego zapłacimy 845 dol., natomiast za rzepakowego aż 920 dol. To znacząca różnica, biorąc pod uwagę fakt, że rocznie Ferrero zużywa ok. 185 tys. ton oleju palmowego.

Firma zdecydowała się nawet na uruchomienie specjalnej kampanii reklamowej, mającej na celu obalić wszelkie doniesienia o tym, że w ich produktach występują czynniki rakotwórcze. Vincenzo Tapella osobiście wystąpił w reklamie telewizyjnej puszczanej na włoskich antenach w ciągu ostatnich trzech miesięcy.

Oświadczenie Ferrero w sprawie informacji dotyczących kremu Nutella pojawiających się w mediach

Nutella jest bezpieczna dla zdrowia.

Nutella nie zawiera składników kancerogennych.

Nutella nie została w żadnym kraju usunięta z półek żadnych supermarketów. Włoska sieć COOP wycofała produkty zawierające olej palmowy sprzedawane pod marką własną COOP.

Surowce i procesy stosowane w produkcji Nutelli są w pełni zgodne z wymaganiami określonymi przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

W swoim raporcie z maja 2016 roku EFSA nie odniosła się do żadnego konkretnego produktu spożywczego.

Bezpieczeństwo i zdrowie Konsumentów jest największym i najważniejszym priorytetem Ferrero. Pragniemy podkreślić, że produkty Ferrero są bezpieczne do spożycia.

W raporcie z maja 2016 roku EFSA przeanalizowała zawartość zanieczyszczeń w dużej liczbie rożnych produktów spożywczych i olejów. Stwierdziła, że zawartość zanieczyszczeń zależy od rodzaju stosowanego oleju i tłuszczu, jak również od procesów obróbki, jakim surowce te są poddawane.

Dlatego też Ferrero starannie dobiera najwyższej jakości surowce i stosuje specjalne procesy technologiczne, które ograniczają zawartość zanieczyszczeń do minimum w pełni zgodnego z wymaganiami określonymi przez EFSA. Ponadto nasze zespoły do spraw jakości bezustannie monitorują czynniki związane z powyższym, co pozwala nam zagwarantować, że nasze produkty są bezpieczne dla Konsumentów.

Afera wokół Nutelli rozpoczęła się tuż po tym, jak w maju ubiegłego roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ostrzegł, że spożycie oleju palmowego może stwarzać zagrożenie dla zdrowia, szczególnie dla dzieci. W raporcie podano, że istnieją wystarczające dowody na to, iż estry glicydowe kwasów tłuszczowych – zanieczyszczenia powstałe w procesie przetwarzania rafinowanych olejów roślinnych – są genotoksyczne i rakotwórcze, a najwyższy ich poziom stwierdzono właśnie w oleju palmowym.

Pozostało 86% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Grona goryczy w Penedes. Susza pozbawia ludzi pracy
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”