Sanepid: W restauracjach nad Bałtykiem brud i skażone jedzenie

Nad Bałtykiem z powodu braku higieny zamknięto w tym sezonie 8 punktów gastronomicznych i ukarano mandatami aż 624 lokale. W co trzeciej lodziarni wykryto nieprawidłowości.

Aktualizacja: 28.08.2016 11:14 Publikacja: 28.08.2016 10:46

Sanepid: W restauracjach nad Bałtykiem brud i skażone jedzenie

Foto: Pixabay

Miejscowości nad Bałtykiem są od lat najchętniej wybieranym kierunkiem przez polskich turystów, chcących spędzić wakacje w kraju. Hotele i pensjonaty co roku prześcigają się w zapewnieniu przyjezdnym coraz wyższych standardów. Niestety nie można tego powiedzieć o nadmorskich punktach gastronomicznych.

Sanepid postanowił sprawdzić, w jakim stanie znajduje się kulinarny biznes nad polskim morzem. Jak poinformował Rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego, Jan Bondar, w rozmowie dla IAR, w sumie sprawdzono 3,5 tysiąca lokali gastronomicznych, w tym lodziarnie, piekarnie, bary, restauracje oraz stołówki w miejscach wypoczynku dzieci i młodzieży. Jeżeli wykryto uchybienia - kontrole powtarzano.

Wyniki okazały się dalece niezadowalające. W badanych punktach odbyło się łącznie 4 tysiące kontroli, ponieważ znaczną część trzeba było powtórzyć z uwagi na wykroczenie norm sanitarnych. Wykryto bardzo wiele nieprawidłowości, które dotyczyły braku higieny i bałaganu, nieodpowiedniego przechowywania żywności w lokalach. Często też pracownicy nie mieli przeprowadzonych wymaganych badań.

Sanepid zareagował stanowczo – w sumie 8 lokali gastronomicznych zostało zamkniętych, a na 624 punkty nałożono mandaty na kwotę prawie 140 tysięcy złotych.

- Mandaty zostały nałożone przede wszystkim za brak czystości w pomieszczeniach, za brudne naczynia, za brudny sprzęt produkcyjny oraz za używanie środków spożywczych po terminie przydatności do spożycia. Między innymi też za niewłaściwe odprowadzanie odpadów – powiedziała w rozmowie z „Polsat News" Małgorzata Kapłan z sanepidu w Szczecinie.

Najgorzej wypadły lodziarnie w województwie zachodniopomorskim. W co trzeciej z nich stwierdzono uchybienia. W próbkach lodów, w szczególności pochodzących z automatów, wykryto enterobakterie, na szczęście jednak nie były one chorobotwórcze. Ich obecność świadczy o dużym zaniedbaniu ze strony personelu, który nie myje dokładnie maszyn do lodów.

Wyniki kontroli obejmują okres do początku czerwca do połowy sierpnia w województwach pomorskim i zachodniopomorskim.

Miejscowości nad Bałtykiem są od lat najchętniej wybieranym kierunkiem przez polskich turystów, chcących spędzić wakacje w kraju. Hotele i pensjonaty co roku prześcigają się w zapewnieniu przyjezdnym coraz wyższych standardów. Niestety nie można tego powiedzieć o nadmorskich punktach gastronomicznych.

Sanepid postanowił sprawdzić, w jakim stanie znajduje się kulinarny biznes nad polskim morzem. Jak poinformował Rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego, Jan Bondar, w rozmowie dla IAR, w sumie sprawdzono 3,5 tysiąca lokali gastronomicznych, w tym lodziarnie, piekarnie, bary, restauracje oraz stołówki w miejscach wypoczynku dzieci i młodzieży. Jeżeli wykryto uchybienia - kontrole powtarzano.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Przemysł spożywczy
Polacy oszczędzają i nie marnują żywności
Przemysł spożywczy
Kakao droższe od miedzi. Zyskuje na wartości szybciej niż bitcoin
Przemysł spożywczy
Chude lata dla alkoholi. Uderzyła je akcyza
Przemysł spożywczy
Kakao drożeje szybciej niż bitcoin
Przemysł spożywczy
Wielka Brytania grozi zakazem importu polskiego drobiu z powodu salmonelli