Reklama
Rozwiń

Sanepid: W restauracjach nad Bałtykiem brud i skażone jedzenie

Nad Bałtykiem z powodu braku higieny zamknięto w tym sezonie 8 punktów gastronomicznych i ukarano mandatami aż 624 lokale. W co trzeciej lodziarni wykryto nieprawidłowości.

Aktualizacja: 28.08.2016 11:14 Publikacja: 28.08.2016 10:46

Sanepid: W restauracjach nad Bałtykiem brud i skażone jedzenie

Foto: Pixabay

Miejscowości nad Bałtykiem są od lat najchętniej wybieranym kierunkiem przez polskich turystów, chcących spędzić wakacje w kraju. Hotele i pensjonaty co roku prześcigają się w zapewnieniu przyjezdnym coraz wyższych standardów. Niestety nie można tego powiedzieć o nadmorskich punktach gastronomicznych.

Sanepid postanowił sprawdzić, w jakim stanie znajduje się kulinarny biznes nad polskim morzem. Jak poinformował Rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego, Jan Bondar, w rozmowie dla IAR, w sumie sprawdzono 3,5 tysiąca lokali gastronomicznych, w tym lodziarnie, piekarnie, bary, restauracje oraz stołówki w miejscach wypoczynku dzieci i młodzieży. Jeżeli wykryto uchybienia - kontrole powtarzano.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama