Saryusz-Wolski z poparciem rządu na stanowisko szefa Rady Europejskiej?

"Financial Times" informuje, że Polska zaproponuje Jacka Saryusza-Wolskiego na stanowisko szefa Rady Europejskiej. Adam Bielan nie potwierdził, czy będzie taka kandydatura. - Byłaby to bardzo dobra zmiana - powiedział.

Aktualizacja: 28.02.2017 07:47 Publikacja: 28.02.2017 07:09

Saryusz-Wolski z poparciem rządu na stanowisko szefa Rady Europejskiej?

Foto: Fotorzepa/ Jerzy Dudek

Premier Beata Szydło sonduje inne kraje Unii Europejskiej w sprawie możliwości zastąpienia Donalda Tuska na stanowisku szefa Rady Europejskiej przez eurodeputowanego PO Jacka Saryusz-Wolskiego - podał wczoraj brytyjski dziennik "Financial Times".

"Polska usiłuje zmobilizować sprzeciw wobec reelekcji Donalda Tuska. Warszawa może wysunąć kandydata przeciwko obecnemu przewodniczącemu Rady Europejskiej" - informuje "FT" na stronach internetowych. Wskazuje przy tym, że podjęcie decyzji w sprawie drugiej kadencji Tuska planowane jest na przyszłotygodniowym szczycie szefów państw i rządów krajów UE w Brukseli.

- Nie mogę potwierdzić, że taka kandydatura jest, nie mogę też zaprzeczyć - powiedział w TVN24 Adam Bielan.

- Mogę jedynie powiedzieć, że gdyby doszło do takiej zmiany na stanowisku przewodniczącego RE, to przy wszystkich różnicach politycznych, które mnie dzielą z panem posłem przewodniczącym Jackiem Saryuszem-Wolskim, to byłaby to bardzo dobra zmiana, bo Jacek Saryusz-Wolski niewątpliwie góruje nad panem przewodniczącym Tuskiem, jeśli chodzi o znajomość problematyki europejskiej - dodał polityk PiS.

- Dajmy pracować naszym dyplomatom, którzy są bardzo zajęci przygotowaniem do szczytu 9 marca, na którym być może zapadnie decyzja o wyborze przewodniczącego Rady Europejskiej na kolejne 2,5 roku - mówił wicemarszałek Senatu.

Jacek Kucharczyk: Nie spodziewałem się na listach KO Hanny Gronkiewicz-Waltz
Polityka
Po słowach Sikorskiego Kaczyński ostrzega przed utratą przez Polskę suwerenności
Polityka