W CV potrzebne są konkrety, a nie opis stanowiska

Każdy z was zadał sobie chociaż raz w życiu pytanie: jak napisać dobre CV, aby dostać wymarzoną pracę? Postaram się w prosty sposób na nie odpowiedzieć w poniższym tekście.

Publikacja: 01.12.2015 21:00

Bartłomiej Piwnicki

Foto: materiały prasowe

Wielu z was, chcąc pokazać jak bardzo dużo obowiązków ma w swojej pracy, stara się wypisać w CV ich pełną listę, doprowadzając tym rekruterów do szaleństwa. Brakuje zaś konkretów, na które my czekamy.

O jakie konkrety chodzi? W przypadku menedżerów, którzy zarządzają zespołami oraz budżetami, należy w pierwszej kolejności opisać te dwa fakty: ile osób wam podlega oraz za jakie pieniądze odpowiadacie. Kierownik handlowy nie musi na przykład opisywać szczegółowo swoich obowiązków. Oczywiste jest, że taka osoba zarządza sprzedażą, prowadzi negocjacje z klientami itd. Dużo lepszym rozwiązaniem jest opisanie w punktach prowadzonych projektów oraz pochwalenie się sukcesami. Warto podeprzeć się podaniem konkretnych liczb, np. danych o wzroście sprzedaży w okresie od – do w wysokości kilku/kilkunastu procent, czy też przekroczeniem założonego planu sprzedaży o kilka/kilkanaście procent.

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach subskrypcji rp.pl

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Poszukiwanie pracy
Tę branżę ratują cudzoziemcy. A polskie firmy biją się o kandydatów
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Poszukiwanie pracy
Prezesi największych firm będą łowić pracowników. Tysiące nowych etatów
Poszukiwanie pracy
Czego lepiej nie mówić rekruterom na rozmowie o pracę
Poszukiwanie pracy
Kandydaci muszą się liczyć z silną konkurencją o dobre oferty pracy
Poszukiwanie pracy
Wzrost optymizmu pracodawców zachęci Polaków do zmiany pracy?