Bywają przewidziane prawem sytuacje, gdy takie świadczenie w naturze jest zwolnione z oskładkowania, a niejednokrotnie także z opodatkowania.
Konieczna strawa
Zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych pracodawca musi zapewnić nieodpłatnie odpowiednie posiłki i napoje, jeśli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Szczegółowe warunki wykonywania pracy, które uprawniają do otrzymania nieodpłatnych posiłków, precyzuje rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (DzU nr 60, poz. 279). Nakazuje ono zapewnić wykonującym prace w określonych warunkach posiłki regeneracyjne w dowolnej formie (wydanie posiłku, zapewnienie go w punkcie gastronomicznym lub zapewnienie produktów do indywidualnego przyrządzenia posiłku przez pracownika).
Warunki szczególnie uciążliwe, uprawniające do otrzymania posiłku regeneracyjnego, określone są wartościami wydatku energetycznego na zmianę roboczą oraz wartościami temperatury otoczenia, w którym wykonywana jest praca >patrz ramka.
Spełnienie kryteriów określonych przepisami wykonywania pracy uprawnia pracownika do otrzymywania nieodpłatnego świadczenia, stanowiącego wymóg kodeksu pracy. Takie świadczenie profilaktyczne nie stanowi przychodu zatrudnionego, a co za tym idzie – nie podlega opodatkowaniu i oskładkowaniu.
Lunch benefitem
Pracodawcy coraz częściej zapewniają zatrudnionym różne świadczenia pozapłacowe. Bywają nimi nieodpłatne posiłki gwarantowane w formie wykupionego abonamentu w punkcie gastronomicznym, zwrotu wydatków czy zapewnienie vouchera uprawniającego do wykorzystania go w różnych restauracjach i punktach gastronomicznych. Taki benefit jest świadczeniem pozapłacowym i stanowi podstawę opodatkowania oraz oskładkowania wartości przekraczającej 190 zł miesięcznie.