Aby zmniejszyć marnotrawstwo szybko psujących się warzyw i owoców i skutecznie je konserwować, badacze z Uniwersytetu Tufts proponują maczanie ich w roztworze jedwabiu, przezroczystym, bezwonnym i biodegradowalnym. Zespołem kieruje prof. Fiorenzo Omenetto – informuje „Scientific Reports".

Według danych FAO na świecie połowa zbiorów owoców i warzyw marnuje się podczas transportu i magazynowania. Okazuje się, że owoce i warzywa zanurzane w kąpieli, podczas której powlekają się cienką warstewką jedwabiu, nie tracą świeżości i smaku, mimo że nie są przechowywane w chłodniach.

Po poddaniu temu zabiegowi truskawek pozostawiono je w temperaturze pokojowej razem z owocami niewykąpanymi w roztworze. Po tygodniu truskawki pokryte jedwabiem pozostały świeże i soczyste, pozostałe straciły kolor i wyschły. W przypadku bananów kąpiel w jedwabiu dodatkowo spowalnia proces ich dojrzewania. Głównym składnikiem kąpieli jest fibroina z jedwabiu. Tworzy w komorze próżniowej warstewkę grubości 27–35 mikrometrów. Powłoka ta przepuszcza mniej tlenu i dwutlenku węgla aktywnych chemicznie.