Ig Noble to humorystyczne odpowiedniki Nagród Nobla za prace naukowe, które „najpierw śmieszą, a potem skłaniają do myślenia oraz odkrycia, które nie mogą lub nie powinny być powtarzane". Przyznawane są przez czasopismo „Annals of Improbable Research"
Ig Nobel 2015 w dziedzinie chemii przypadł zespołowi prof. Colina Rastona z Uniwersytetu Flinders w Australii za opracowanie sposobu, jak odgotować jajka, które miały być na miękko, ale wyszły na twardo.
Ugotowanie jajka na miękko, w sam raz, należy do najtrudniejszych zadań na świecie. Nadzieję w serca nieudolnych kucharzy i gospodyń domowych wleli właśnie nagrodzeni Ig Noblem Australijczycy opracowując urządzenie Vortex Fluidic Device, a konkretnie metodę odgotowywania jajek. Wykazali, że po 20 minutach gotowania jajka, gdy już dawno przestało być miękkie, wystarczy dodać do białka nieco mocznika, aby przywrócić je — białko — do stanu płynnego. Niestety, na utwardzone żółtko na razie nie ma rady.
Uroczyste wręczenie nagrody nastąpiło we wrześniu ubiegłego roku na Uniwersytecie Harvarda. Wszyscy śmiali się do rozpuku. Jednak ten się śmieje, kto się śmieje ostatni. Już podczas uroczystości na Uniwersytecie Harvarda, w akompaniamencie fajerwerków śmiechu, prof. Colin Raston usiłował wyjaśniać, że wynaleziona metoda jest odkryciem o pierwszorzędnym znaczeniu. Wtedy niewiele wskórał. Teraz okazuje się, że Vortex Fluidic Device może służyć do cięcia nanorurek z włókna węglowego na fragmenty ściśle określonej długości. Dotychczas nikomu się to nie udawało.
Nanorurki z włókna węglowego znane są od 60 lat, ale naukowcy zaczęli się poważnie zajmować tymi dziwnymi strukturami dopiero w latach 90. XX wieku. Są one około 200 razy bardziej wytrzymałe od stali, elektryczność przewodzą pięciokrotnie lepiej od miedzi, przy tym są lżejsze od aluminium. Problem w tym, że są niezwykle trudne w obróbcem Manipulowanie nimi, a tym samym wykorzystywanie ich, sprawia wielki kłopot.