Nowe technologie

Facebook: Oszuści wyłudzają pieniądze za sprawdzenie kto usunął cię ze znajomych

internet
E-mail pochodzący rzekomo od Facebooka, który informuje użytkowników, że serwis posiada opcję umożliwiającą sprawdzenie kto usunął użytkownika z listy znajomych, to próba wyłudzenia pieniędzy przez oszustów - alarmuje niebezpiecznik.pl.

Chodzi o e-maila wysyłanego z adresów: twoiznajomi@inspirebitter.us oraz facebook@deficitsiege.us. W mailu czytamy, że "Facebook posiada bardzo ciekawą opcje za pomocą której możesz sprawdzić kto usunął Cię z grona znajomych!". Jeśli klikniemy w link, aby to sprawdzić - narażamy się na utratę 68 złotych - informuje niebezpiecznik.pl.

Link nie prowadzi bowiem na stronę Facebooka lecz na inną stronę, na której jesteśmy proszeni o podanie numeru telefonu, na który mamy otrzymać PIN. Po wpisaniu PIN-u użytkownik otrzymuje serię płatnych wiadomości.

Co ciekawe w regulaminie na stronie, która prosi nas o numer telefonu możemy przeczytać, że w całej sprawie nie chodzi o znajomych z Facebooka - regulamin informuje o konkursie, w którym można wygrać iPhone 7.

Z regulaminu wynika, że aby go wygrać trzeba jeszcze "napisać pracę jak zmieni się życie użytkownika po wygraniu nagrody".

Źródło: niebezpiecznik.pl

WIDEO KOMENTARZ

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL