Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi w interpretacji indywidualnej z 21 czerwca 2016 r., sygn. 1061-IPTPP2.4512.161.2016.2.JS, rozstrzygnął kwestię opodatkowania VAT sprzedaży posiłków w stołówkach szkolnych na rzecz pracowników szkolnych. We wniosku gmina wskazała, że świadczy usługi gastronomiczne w ramach stołówek prowadzonych przez placówki oświatowe. Dotychczas gminne jednostki budżetowe i zakłady budżetowe stosowały zwolnienia podmiotowe lub przedmiotowe z tytułu dostaw posiłków na stołówkach (niektóre jednostki posiadały w tym zakresie wydane dla nich interpretacje indywidualne). Jednak w związku z obowiązkiem dokonania centralizacji rozliczeń VAT od 1 stycznia 2017 r., gmina uznała, że interpretacje indywidualne przestaną obowiązywać i konieczne jest ustalenie właściwych zasad opodatkowania obiadów dla pracowników.
W ocenie gminy, nie ma podstaw do różnicowania podejścia w zakresie opodatkowania posiłków w zależności od statusu pracownika placówki oświatowej – czy jest to nauczyciel czy pracownik administracyjny, więc wszystkie obiady powinny być opodatkowane 8 proc. stawką VAT. Zdaniem gminy, nie mogą one korzystać ze zwolnienia, ponieważ nie są usługami ściśle związanymi z usługą w zakresie opieki nad dziećmi i młodzieżą, nie są niezbędne do wykonywania takich usług, a ponadto wówczas stołówkę szkolną należy traktować jako działalność konkurencyjną do prywatnych przedsiębiorców z branży gastronomicznej.
Dyrektor izby skarbowej nie zgodził się jednak ze stanowiskiem gminy, uznając, że jedynie posiłki sprzedawane dla pracowników innych niż pedagogiczni są opodatkowane 8 proc. stawką VAT, zaś posiłki dla nauczycieli podlegają zwolnieniu od podatku na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 24 lit. a ustawy o VAT. W przywołanym przepisie ustawodawca przewidział zwolnienie z VAT usług w zakresie opieki nad dziećmi i młodzieżą oraz dostawy towarów i świadczenia usług ściśle z tymi usługami związanych, wykonywanych w formach i na zasadach określonych w przepisach o pomocy społecznej oraz w przepisach o systemie oświaty. Z kolei przepisy ustawy o systemie oświaty przyznają szkołom możliwość zorganizowania stołówek oraz określają zasady ich prowadzenia.
Organ podatkowy podkreślił, że funkcjonowanie stołówek szkolnych służy zapewnieniu prawidłowej realizacji zadań opiekuńczych przez jednostki systemu oświaty, a w szczególności wspieraniu prawidłowego rozwoju uczniów, do których jednostki te są między innymi powołane. Organ zauważył również, że prowadzenie stołówek szkolnych nie jest działalnością prowadzoną dla zysku (opłaty za posiłki mogą być kalkulowane wyłącznie na poziomie zapewniającym pokrycie kosztów ich wytworzenia). W związku z tym, stwierdził, że usługi wyżywienia świadczone w ramach stołówek szkolnych na rzecz pracowników pedagogicznych należy uznać za usługi ściśle związane z usługami w zakresie opieki nad dziećmi i młodzieżą.
Natomiast usługi wyżywienia dla pracowników administracji (sekretarek, księgowych) i obsługi (woźnych), zdaniem organu, nie korzystają ze zwolnienia na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 24 lit. a ustawy o VAT, ponieważ nie są usługami ściśle związanymi z usługami w zakresie opieki nad dziećmi i młodzieżą.