Naukowcy pracują nad tłuszczem z alg morskich

Żel wytworzony z alg morskich zamiast tłuszczu — nad takim rozwiązaniem pracują naukowcy brytyjscy z uniwersytetów w Leicester i Birmingham.

Aktualizacja: 13.12.2016 13:14 Publikacja: 13.12.2016 12:56

Naukowcy pracują nad tłuszczem z alg morskich

Foto: 123RF

Chodzi o zmniejszenie kaloryczności produktów spożywczych. Zamiennik tłuszczu w smaku ma przypominać ten prawdziwy. W pracach uczestniczy dr Izabela Gładkowska-Balewicz.

85 proc. produktów konsumowanych w krajach rozwiniętych to artykuły przetworzone zawierające zbyt duże ilości cukru, tłuszczu i soli. Przyczyniają się one do dramatycznego wzrostu liczby osób otyłych, która na przestrzeni ostatnich 20 lat na świecie podwoiła się.

- Dużo mówi się o dietach, zdrowym stylu życia, wiele osób próbuje stosować się do restrykcyjnych reżimów kalorycznych. Na rynku jest dużo produktów o obniżonej zawartości tłuszczu, jednak te wersje z mniejszą ilością tłuszczu i kalorii cieszą się dużo mniejszą popularnością m.in. dlatego, że są wodniste i nie smakują tak samo — wyjaśnia dr Izabela Gładkowska-Balewicz.

Zespół, w którym pracuje dr Gładkowska-Balewicz, tłuszcz zawarty w produktach spożywczych chce zastąpić żelem takiej postaci, która nada smak i charakterystyczną teksturę tłuszczu. Taki żelowy „tłuszcz" pozwoliłby na prawdziwą oszczędność kalorii, jego kaloryczność zbliżona byłaby do zera, podczas gdy prawdziwy tłuszcz dostarcza około 9 kcal na 1 gram produktu.

Jest to trudne zadanie, ponieważ tłuszcz pełni w żywności wiele różnych funkcji, wpływa na konsystencję potraw, uwalnia różne substancje smakowe i zapachowe, jest nośnikiem witamin. Dlatego naukowcy precyzyjnie projektują strukturę nowej substancji zastępującej tłuszcz, manipulują wielkością jej cząsteczek. Używają hydrokoloidów umożliwiających przygotowanie żelu, który w 95 proc. składa się z wody, resztę stanowią składniki pozyskane z natury, przede wszystkim z alg morskich — mówi PAP dr Gładkowska-Balewicz.

W pierwszej kolejności naukowcy chcą zastąpić tłuszcz w produktach półpłynnych, o konsystencji margaryny czy majonezu.

—pap, Nauka w Polsce

Chodzi o zmniejszenie kaloryczności produktów spożywczych. Zamiennik tłuszczu w smaku ma przypominać ten prawdziwy. W pracach uczestniczy dr Izabela Gładkowska-Balewicz.

85 proc. produktów konsumowanych w krajach rozwiniętych to artykuły przetworzone zawierające zbyt duże ilości cukru, tłuszczu i soli. Przyczyniają się one do dramatycznego wzrostu liczby osób otyłych, która na przestrzeni ostatnich 20 lat na świecie podwoiła się.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Nauka
Czy mała syrenka musi być biała?
Nauka
Nie tylko niesporczaki mają moc
Nauka
Kto przetrwa wojnę atomową? Mocarstwa budują swoje "Arki Noego"
Nauka
Czy wojna nuklearna zniszczy cała cywilizację?
Nauka
Niesporczaki pomogą nam zachować młodość? „Klucz do zahamowania procesu starzenia”