Naukowcy z Uniwersytetu McMaster przeprowadzili analizę statystyczną obejmującą dane 130 tys. osób. Oprócz zaskakującego wniosku o szkodliwości diety ubogiej w sól, z badań wyciągnęli też inną nauczkę. Otóż okazało się, że bardzo wysoka konsumpcja soli szkodzi, ale tylko osobom z nadciśnieniem.

Tu należy dodać, że progi wysokiej i niskiej konsumpcji soli naukowcy ustanawiali według standardów kanadyjskich, które są zupełnie inne niż polskie. O ile przeciętny Polak je 9 gramów soli dziennie, Kanadyjczyk konsumuje 3,5 grama tej przyprawy. Bardzo wysoka konsumpcja (która szkodzi chorym na nadciśnienie) to, według naukowców z Uniwersytetu McMaster, powyżej 6 gramów. Bardzo niska (która szkodzi wszystkim) to poniżej 2 gramów.

Wynika z tego, że przeciętny Polak, jeśli ma nadciśnienie, natychmiast powinien obniżyć swoją konsumpcję soli. Jeżeli zaś nadciśnienia nie ma i tak może ją obniżyć kilkakrotnie bez obawy, że przekroczy granicę niskiej konsumpcji.