Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 07.03.2016 22:59 Publikacja: 07.03.2016 17:08
Foto: 123RF
Stwierdzili to naukowcy z amerykańskiego Uniwersytetu Tufts w Medford. Informuje o tym „New England Journal of Medicine".
Zawartość soli w dziennej diecie w skali świata sięga 3,95 g na osobę, dwukrotnie więcej, niż rekomenduje Światowa Organizacja Zdrowia (2 g). American Heart Association domaga się, aby amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) rekomendowała ograniczenie dziennego spożycia soli do 1,5 g. Sód zawarty w chlorku sodu, czyli w soli kuchennej, jest niezbędny dla organizmu, stanowiąc główne źródło jonów sodu, które biorą udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, skurczach mięśni, pomagają transportować składniki odżywcze do komórek.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Odpowiednie regulacje prawne i sprawnie działające sądownictwo są konieczne dla szybszego rozwoju innowacji w Po...
O rozwoju sztucznej inteligencji w medycynie i farmacji mówi się od lat, jednak na rynku wciąż nie ma leku oprac...
Wakacyjny wyjazd to nie tylko odpoczynek. To przede wszystkim rozmowy przy stole, spontaniczne pytania o drogę,...
Lekarze i badacze ze Szwecji i USA przeszczepili 42-latkowi choremu na cukrzycę typu 1 zmodyfikowane genetycznie...
Futuremed to firma, która w krótkim czasie zbudowała silną pozycję na rynku zdalnej opieki zdrowotnej. Dzięki un...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas