Badania, opublikowane przez specjalistów z Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej, stwierdzają, że dieta oparta na pokarmach roślinnych poprawia funkcjonowanie komórek beta wysp trzustkowych i wrażliwość na insulinę osób dorosłych z nadwagą bez cukrzycy.

Ocena działania tych komórek, które są odpowiedzialne za wydzielanie insuliny i amyliny, może pomóc w ocenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu drugiego.

Badanie było prowadzone przez 16 tygodni. Uczestnicy stosowali niskotłuszczową dietę wegańską opartą na owocach, warzywach, całych ziarnach i roślinach strączkowych bez limitu kalorii. Grupa nie zmieniła nawyków ruchowych ani nie zaprzestała stosowania leków.

Naukowcy stwierdzili, że u pacjentów na diecie roślinnej obniżył się poziom cukru we krwi, a posiłek stymulował komórki beta do większego wydzielania insuliny.

Lekarze Komitetu uważają, że ponieważ masa ciała członków grupy testowej zmniejszyła się, nastąpiła utrata tkanki tłuszczowej, ich insulinooporność na czczo spadła (co oznacza poprawę), to w wyniku tego poprawiła się czynność komórkowa beta.

W Polsce choruje na cukrzycę ponad 2,73 mln osób. Jeszcze większy problem jest w USA, gdzie na cukrzycę cierpią 84 miliony ludzi. Jeśli nic się nie zmieni, to następne pokolenie Amerykanów będzie żyć krócej niż ich rodzice. Na szczęście pojawia się coraz więcej dowodów na to, że zdrowa dieta roślinna może znacznie przyczynić się do zapobiegania cukrzycy, ale także odwracać jej skutki, prowadzić do utraty masy ciała, zmniejszyć poziom cholesterolu, obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i ograniczyć ilość chorób serca.