Od czego zależy skład jaj? Naukowcy: Nie od chowu

Skład jaj zależy od karmienia, nie od chowu - twierdzą naukowcy z Zakładu Hodowli Drobiu SGGW.

Aktualizacja: 26.10.2017 13:53 Publikacja: 26.10.2017 13:49

Od czego zależy skład jaj? Naukowcy: Nie od chowu

Foto: Fotorzepa, Justyna Rudna

Nie ma różnicy w składzie jaj wynikającej z zastosowanego konkretnego systemu chowu, znaczenie ma tylko pasza, którą dostają nioski - poinformowała dr Monika Michalczuk z Zakładu Hodowli Drobiu SGGW.
W Polsce rocznie produkuje się około 10 miliardów jaj, z czego ponad 1,6 mld, to jaja z chowu przydomowego nie podlegające kontroli weterynaryjnej. Będzie rosła liczba jaj "wiejskich", gdyż w naszym kraju zapanowała moda na jajka ekologiczne.

Polskie jaja są znakowane pieczątkami z informacją o producencie i sposobie chowu, dlatego w przypadku zakażenia salmonellą odpowiednie służby są w stanie szybko dotrzeć do producenta i usunąć ze sklepów zainfekowaną partię. Z obowiązku znakowania zwolnieni są mali producenci.

Dla konsumenta najważniejsze - poza datą ważności - jest informacja o systemie chowu kur. „0” oznacza jaja z chowu ekologicznego, „1” – z chowu na wolnym wybiegu, „2” - z chowu ściółkowego, „3” – z chowu klatkowego. Każdy rodzaj chowu jest objęty nadzorem weterynaryjnym. Termin przydatności do spożycia jaj wynosi 28 dni od zapakowania, czas transportu z kurnika i pakowania nie może być dłuższy niż trzy dni. Zabronione jest stosowanie w żywieniu kur niosek paszy zawierającej antybiotyki. Leki mogą być stosowane tylko w wypadku choroby stada. Wówczas jednak jaja nie trafiają do sprzedaży.

Jaja "trójki" uważane są przez wielu konsumentów za najgorsze. Niektóre sieci handlowe zrezygnowały z ich sprzedaży, mimo tego są one najbardziej popularne ze względu na cenę. W chowie klatkowym dopuszczalne jest stosowanie surowców paszowych z GMO i dodawanie pasz umożliwiających uzyskanie jaj o zwiększonej zawartości pożądanych składników odżywczych, o czym często producent informuje na opakowaniu.

Zaletą jaj produkowanych w systemie intensywnym jest ich wysoka jakość pod względem sanitarnym. Rzadziej w porównaniu z innymi typami chowu ma tu miejsce zakażenie salmonellą. Zniesione przez kurę jajo od razu trafia na taśmę, którą jest transportowane do pomieszczeń chłodniczych o odpowiednim standardzie sanitarnym.

"Dwójki" pochodzą z chowu ściółkowego, ptaki mogą poruszają sie w zamkniętych, pokrytych ściółką pomieszczeniach. W żywieniu dopuszczalne jest stosowanie pasz zawierających GMO, a kury mogą być karmione według systemu wybranego przez producenta. Stan sanitarny „dwójek” jest nieco niższy niż „trójek”. W chowie ściółkowym więcej czasu upływa od zniesienia jajka do przetransportowania go do chłodni.

"Jedynki" pochodzą od kur mających dostęp do wyścielonego ściółką pomieszczenia oraz do wybiegu na świeżym powietrzu, co przekłada się na nieco gorsze warunki sanitarne niż w systemach zamkniętych. Chów wolnowybiegowy jest mniej efektywny ekonomicznie niż klatkowy czy ściółkowy, ze względu na utrzymanie odpowiedniej jakości wybiegów i często trudnych warunków pogodowych.

"Zerówki" - to jaja z chowu ekologicznego. Ptaki mają zapewnione takie same warunki jak w przypadku chowu wolnowybiegowego. Różnica tkwi w rodzaju stosowanych pasz, które  muszą być ekologiczne. Jeśli stado zachoruje i zastosowany zostanie antybiotyk, wówczas jaja nie mogą być sprzedawane.

- Rosnący popyt na jaja ekologiczne i ich wysokie ceny powodują, że na rynku coraz więcej jest „zerówek” bez certyfikatu i pieczątek. Decydując się na taki zakup, trzeba mieć świadomość, że pochodzenie i jakość jaj jest nieznana,  mogą się trafić jaja zakażone lub nieświeże - wyjaśnia dr Monika Michalczuk z Zakładu Hodowli Drobiu SGGW.

Nie ma różnicy w składzie jaj wynikającej z zastosowanego konkretnego systemu chowu, znaczenie ma tylko pasza, którą dostają nioski - poinformowała dr Monika Michalczuk z Zakładu Hodowli Drobiu SGGW.
W Polsce rocznie produkuje się około 10 miliardów jaj, z czego ponad 1,6 mld, to jaja z chowu przydomowego nie podlegające kontroli weterynaryjnej. Będzie rosła liczba jaj "wiejskich", gdyż w naszym kraju zapanowała moda na jajka ekologiczne.

Pozostało 87% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Nauka
Kto przetrwa wojnę atomową? Mocarstwa budują swoje "Arki Noego"
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Nauka
Czy wojna nuklearna zniszczy cała cywilizację?
Nauka
Niesporczaki pomogą nam zachować młodość? „Klucz do zahamowania procesu starzenia”
Nauka
W Australii odkryto nowy gatunek chrząszcza. Odkrywca pomylił go z ptasią kupą
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Nauka
Sensacyjne ustalenia naukowców. Sfotografowano homoseksualny akt humbaków