W ramach badania do udziału w ankiecie poproszono ok. 1000 osób, które spytano o ich preferencje dotyczące jedzenia i ulubionych smaków.

Następnie uczestnicy rozwiązywali testy osobowości mające wskazać ich skłonności do antyspołecznych zachowań - takich jak sadyzm, narcyzm czy psychopatia.

Jak się okazało osoby, które deklarowały, że lubią cierpkie smaki, najczęściej okazywały skłonność do psychopatycznych zachowań. Najbardziej wyraźną korelację zauważono między preferowaniem cierpkich smaków i "codziennym sadyzmem" (czyli czerpaniem radości z zadawania umiarkowanego bólu innym ludziom).

Wśród ulubionych potraw i napojów osób, które mają skłonności do psychopatycznych zachowań, oprócz kawy znalazły się też rzodkiewka, seler i tonic.

Wcześniejsze badania wykazały, że osoby preferujące cierpkie smaki są mniej skłonne do pomagania innym i wydają ostre sądy moralne.