Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnie źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach: Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Zjednoczonym Królestwie.  Do 15 czerwca 2018 r. zgłoszono 47 przypadków zatrucia, w tym dziewięć zgonów. Szczepy Listeria monocytogenes zostały wykryte w mrożonych warzywach wyprodukowanych przez tę samą węgierską firmę w latach 2016-2018. Sugeruje to, że szczepy przetrwały w zakładzie przetwórczym pomimo przeprowadzonych procedur czyszczenia i dezynfekcji po pierwszym wykryciu ogniska bakterii.

Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt. Objawy zakażenia to wysoka gorączka, bóle stawów i mięśni, wymioty, biegunka, drgawki, czasowa utrata przytomności.

Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że należy zawsze przygotowywać żywność zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu. Aby zmniejszyć ryzyko infekcji, konsumenci powinni dokładnie gotować mrożone warzywa, także kukurydzę słodką, nawet jeśli produkty te są powszechnie spożywane bez gotowania (np. w sałatkach i koktajlach typu smoothie czy dipach). Dotyczy to szczególnie konsumentów najbardziej narażonych na listeriozę czyli np. osoby starsze, kobiety w ciąży, osoby z osłabionym układem odpornościowym, małe dzieci.