Roboty sprzątają Fukushimę. Będzie bezpieczna za 40 lat

Tokyo Electric Power, właściciel zdewastowanej przez trzęsienie ziemi i tsunami elektrowni jądrowej Fukushima, zamierza do jej ostatecznego posprzątania wykorzystać roboty.

Aktualizacja: 18.10.2017 07:24 Publikacja: 18.10.2017 06:41

Roboty sprzątają Fukushimę. Będzie bezpieczna za 40 lat

Foto: YouTube

W wyniku katastrofy, do której doszło w 2011 roku w efekcie silnego trzęsienia ziemi u wybrzeży wyspy Honsiu, z reaktora wyciekło ponad 600 ton radioaktywnego paliwa.

Po katastrofie większość personelu elektrowni ewakuowano. Kontrolą stanu zniszczeń i możliwymi naprawami zajęły się wówczas ekipy ochotników. Początkowo było ich 50 (stąd nazwa Fukushima 50), ale szybko ta liczba wzrosła.

Dziś, 6 lat po katastrofie, w elektrowni wciąż są miejsca, w których przebywanie jest niebezpieczne dla człowieka.

Firma Tokyo Electric Power zdecydowała więc, że zbadaniem tych miejsc i ostatnimi porządkami w elektrowni zajmą się roboty. Były już wykorzystywane - w lipcu tego roku wykryły obecność radioaktywnego paliwa w zalanej części elektrowni.

Eksperci szacują, że doprowadzenie do sytuacji, w której Fukushima okaże się miejscem bezpiecznym dla człowieka, może zająć 40 lat i kosztować prawie 70 miliardów dolarów.

W wyniku katastrofy, do której doszło w 2011 roku w efekcie silnego trzęsienia ziemi u wybrzeży wyspy Honsiu, z reaktora wyciekło ponad 600 ton radioaktywnego paliwa.

Po katastrofie większość personelu elektrowni ewakuowano. Kontrolą stanu zniszczeń i możliwymi naprawami zajęły się wówczas ekipy ochotników. Początkowo było ich 50 (stąd nazwa Fukushima 50), ale szybko ta liczba wzrosła.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Wydarzenia
RZECZo...: powiedzieli nam
Wydarzenia
Nie mogłem uwierzyć w to, co widzę
Wydarzenia
Polscy eksporterzy podbijają kolejne rynki. Przedsiębiorco, skorzystaj ze wsparcia w ekspansji zagranicznej!
Materiał Promocyjny
Jakie możliwości rozwoju ma Twój biznes za granicą? Poznaj krajowe programy, które wspierają rodzime marki
Wydarzenia
Żurek, bigos, gęś czy kaczka – w lokalach w całym kraju rusza Tydzień Kuchni Polskiej