Odliczenie VAT i podatkowe koszty: jeden obiad, dwie interpretacje

Firma, która funduje jedzenie pracownikom, zaliczy wydatki do podatkowych kosztów. Nie odliczy jednak VAT.

Publikacja: 18.05.2018 08:22

Odliczenie VAT i podatkowe koszty: jeden obiad, dwie interpretacje

Foto: 123RF

Przyjazne warunki pracy wpływają na efektywność zatrudnionych i zwiększają obroty przedsiębiorcy. Ten argument przekonuje fiskusa, który pozwala firmom rozliczać wydatki na posiłki dla pracowników w podatkowych kosztach. Inaczej jest jednak w VAT, tutaj skarbówka nie widzi związku między zakupami a działalnością gospodarczą. Popierają ją w tym sądy.

Spójrzmy na sprawę, która zaczęła się od wniosku o interpretację. Wystąpiła o nią zatrudniająca kilkanaście osób kancelaria prawna. Udostępnia pracownikom artykuły spożywcze, z których mogą przygotowywać w aneksie kuchennym posiłki. Dostają też napoje. Kancelaria argumentuje, że wydatek na zakup jedzenia jest związany z działalnością. Inwestycje w pracowników wpływają bowiem na ich motywację, co podnosi przychody firmy.

Fiskus był innego zdania. Podkreślił, że kancelaria nie ma obowiązku zapewniania pracownikom posiłków profilaktycznych. Nie jest to również niezbędne do prowadzenia działalności. Pracownicy są bowiem zobowiązani do wykonywania swoich zadań niezależnie od tego, czy pracodawca funduje im jedzenie.

VAT: osobiste potrzeby

Należy zatem uznać, że posiłki są przekazywane na osobiste potrzeby zatrudnionych. Zakupy nie mają związku z wykonywanymi przez kancelarię czynnościami, nie przysługuje jej więc prawo do odliczenia VAT.

Także Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie uznał, że zakup artykułów żywnościowych dla pracowników nie ma wpływu na cenę świadczonych przez firmę usług. Warunkiem odliczenia VAT jest natomiast wykazanie związku między nabytymi towarami a wykonywanymi czynnościami (sygn. III SA/Wa 1861/17).

CIT: lepsza wydajność

Firmom inwestującym w wyżywienie pracowników pozostają korzyści w podatkach dochodowych (PIT/CIT). Skarbówka akceptuje bowiem rozliczanie takich wydatków w kosztach uzyskania przychodów. Spójrzmy na interpretację dotyczącą najprawdopodobniej tej samej kancelarii (opis stanu faktycznego jest bardzo podobny). Zapytała, czy może zaliczyć wydatki na artykuły spożywcze i napoje do kosztów uzyskania przychodów. Tak, fiskus zgodził się, że wydatki na żywność są powiązane z przychodami, ponieważ podniosą efektywność pracy wykonywanej przez silnie zmotywowany i zharmonizowany zespół (interpretacja nr 1462-IPPB6.4510.530.2016.2.S O).

Podobne wnioski można wyciągnąć z interpretacji, o którą wystąpiła spółka zatrudniająca ponad 400 osób. Zależy jej, aby pracownicy zdrowo się odżywiali, ponieważ dzięki temu jest mniejsza absencja. Dlatego codziennie kupuje świeże owoce i warzywa: jabłka, gruszki, banany, kalarepę, rzodkiewki. Wystawiane są na tacach w pomieszczeniach socjalnych i każdy może się częstować. Zdaniem spółki wydatki na owoce można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów. Tworzenie przyjaznych warunków pracy zwiększa bowiem renomę firmy. Fiskus nie miał nic przeciwko temu (interpretacja nr ILPB3/4510-1-528/15-4/JG).

W innej sprawie spółka kupująca owoce argumentowała, że mają pozytywny wpływ na pracowników, polepszają ich samopoczucie, poprawiają zdrowie, przyczyniają się do wzrostu motywacji. Efektem jest podniesienie wydajności pracy. A większa wydajność przekłada się na lepsze wyniki ekonomiczne firmy. Wydatki na owoce mają więc pośredni związek z przychodem. Skarbówka się z tym zgodziła (interpretacja nr IBPBI/2/423-1454/14/JP).

masz pytanie, wyślij e-mail do autora: p.wojtasik@rp.pl

Opinia

Aleksandra Kasińska-Skiba, doradca podatkowy, radca prawny, menedżer w ALTO

Dla zaliczenia w podatkowe koszty danego wydatku istotne jest to, czy ma on na celu osiągnięcie przychodu (czy też zachowanie lub zabezpieczenie jego źródła). A możliwość odliczenia VAT pojawia się, gdy zakupy są wykorzystywane do wykonywania czynności opodatkowanych. Urzędy twierdzą, że musi istnieć bezpośredni i ścisły związek z tymi czynnościami. W mojej ocenie przy wydatkach na jedzenie dla pracowników taki związek jest. Ich celem jest bowiem zwiększenie zadowolenia z pracy, co może bezpośrednio wpłynąć na efektywność zatrudnionych. To rodzaj wydatku usprawniającego pracę, związanego z działalnością prowadzoną przez pracodawcę. Szkoda, że podejście urzędów, a ostatnio i sądów, jest odmienne.

Przyjazne warunki pracy wpływają na efektywność zatrudnionych i zwiększają obroty przedsiębiorcy. Ten argument przekonuje fiskusa, który pozwala firmom rozliczać wydatki na posiłki dla pracowników w podatkowych kosztach. Inaczej jest jednak w VAT, tutaj skarbówka nie widzi związku między zakupami a działalnością gospodarczą. Popierają ją w tym sądy.

Spójrzmy na sprawę, która zaczęła się od wniosku o interpretację. Wystąpiła o nią zatrudniająca kilkanaście osób kancelaria prawna. Udostępnia pracownikom artykuły spożywcze, z których mogą przygotowywać w aneksie kuchennym posiłki. Dostają też napoje. Kancelaria argumentuje, że wydatek na zakup jedzenia jest związany z działalnością. Inwestycje w pracowników wpływają bowiem na ich motywację, co podnosi przychody firmy.

Pozostało 81% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Sądy i trybunały
Łukasz Piebiak wraca do sądu. Afera hejterska nadal nierozliczona
Praca, Emerytury i renty
Czy każdy górnik może mieć górniczą emeryturę? Ważny wyrok SN
Prawo karne
Kłopoty żony Macieja Wąsika. "To represje"
Sądy i trybunały
Czy frankowicze doczekają się uchwały Sądu Najwyższego?
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Sądy i trybunały
Rośnie lawina skarg kasacyjnych do Naczelnego Sądu Administracyjnego