"Globalne marnotrawstwo": o jedzeniu i głodzie

Marnuje się jedna trzecia wyprodukowanej na świecie żywności. A miliard ludzi głoduje.

Aktualizacja: 29.10.2017 22:01 Publikacja: 29.10.2017 15:54

Foto: materiały prasowe

Rocznie Brytyjczycy wyrzucają 16 tysięcy ton żywności – często nadającej się do spożycia. Taka sytuacja ma miejsce w wielu krajach świata.

– Ogromna część marnowanej żywności to owoce i warzywa, bo eliminowane są te, które nie wyglądają idealnie – tłumaczy Tristram Stuart, autor bestsellera „Waste: Uncovering the Global Food Scandal”, który we francuskim filmie jest przewodnikiem po krainie marnotrawstwa.

We Francji taki sposób myślenia o owocach i warzywach, czyli produktach idealnych, jest powszechnie akceptowany. Francuska producentka z małego rodzinnego gospodarstwa pokazuje ogórek, który stracił swój doskonały kształt przez trzykrotne ugryzienie przez szkodnika – nie ma to jednak wpływu na jego jakość.

- Ludzie chcą jednak gładkie, jedwabiste ogórki – zauważa właścicielka gospodarstwa. – Wszystko, co nie spełnia tej normy, ląduje na śmietniku. Z tego powodu wyrzuca się 20-30 procent zbiorów.

W hipermarketach marnotrawstwo jest tematem tabu, a zawartość sklepowych śmietników - pilnie strzeżonym sekretem. Film pokazuje pojemniki na śmieci pełne produktów w bardzo dobrym stanie. Odpady trzyma się pod kluczem, żeby nie dobrali się do nich amatorzy takiej żywności.

1072 francuskie hipermarkety rocznie marnuje żywność o wartości ponad miliarda dolarów – sześć razy więcej niż wynosi roczny budżet jednej z organizacji dobroczynnych wydających rocznie 100 milionów dobroczynnych posiłków.

W Maroku wyrzuca się tony truskawek niewłaściwej wielkości, w Kenii – fasolkę szparagową, w Hiszpanii – pomidory, w Ekwadorze – tamtejsze bogactwo narodowe, banany. Ale w Ekwadorze ludzie i tak marnują 10 razy mniej żywności niż, robią to Europejczycy, bo to biedny kraj.

Ścisłe normy estetyczne – obwód, krzywizna, kolor, długość – mają być przykładem doskonałości. Zazwyczaj jednak przesadna troska o wygląd to zmartwienie bogatych.

Nawet jednak w bogatym Nowym Jorku 20 procent ludzi żyje poniżej progu ubóstwa i korzysta z pomocy organizacji wydających darmowe posiłki. Jedną z takich dobroczynnych organizacji jest City Harvest, która regularnie dostaje produkty od najlepszych producentów, które są im już nieprzydatne, lecz nadal bardzo dobrej jakości. 

– Dla moich dziadków, którzy przeżyli dwie wojny światowe, chleb był świętością. Szanowali żywność – wspomina szef topowej nowojorskiej kuchni, która wspomaga City Harvest.

Autorzy filmu twierdzą, że wzorem powinni być dla nas Japończycy, którzy oszczędnie gospodarują żywnością – aż 60 procent zapotrzebowania na nią musi pokrywać import. Recycling w ich wykonaniu to bardzo staranne odzyskiwanie tego, co jeszcze odzyskać się da…

Według wyliczeń specjalistów w 2050 roku na świecie będzie do wykarmienia około 9 miliardów ludzi. Producenci żywności będą musieli poradzić sobie z problemem zachowania zasobów naturalnych przy zwiększonym popycie. Świadomość konsumencka jest dziś niezbędna.

Premiera francuskiego dokumentu „Globalne marnotrawstwo” w poniedziałek 30 października o godz. 23.20 w TVP 2.

Rocznie Brytyjczycy wyrzucają 16 tysięcy ton żywności – często nadającej się do spożycia. Taka sytuacja ma miejsce w wielu krajach świata.

– Ogromna część marnowanej żywności to owoce i warzywa, bo eliminowane są te, które nie wyglądają idealnie – tłumaczy Tristram Stuart, autor bestsellera „Waste: Uncovering the Global Food Scandal”, który we francuskim filmie jest przewodnikiem po krainie marnotrawstwa.

Pozostało 86% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Film
Rusza 17. edycja Międzynarodowego Festiwalu Kina Niezależnego Mastercard OFF CAMERA
Film
Marcin Dorociński z kolejną rolą w Hollywood. W jakiej produkcji pojawi się aktor?
Film
Rekomendacje filmowe na weekend: Sport i namiętności
Film
Festiwal Mastercard OFF CAMERA. Patrick Wilson z nagrodą „Pod prąd”
Film
Nie żyje reżyser Laurent Cantet. Miał 63 lata