Rocznie Brytyjczycy wyrzucają 16 tysięcy ton żywności – często nadającej się do spożycia. Taka sytuacja ma miejsce w wielu krajach świata.
– Ogromna część marnowanej żywności to owoce i warzywa, bo eliminowane są te, które nie wyglądają idealnie – tłumaczy Tristram Stuart, autor bestsellera „Waste: Uncovering the Global Food Scandal”, który we francuskim filmie jest przewodnikiem po krainie marnotrawstwa.
We Francji taki sposób myślenia o owocach i warzywach, czyli produktach idealnych, jest powszechnie akceptowany. Francuska producentka z małego rodzinnego gospodarstwa pokazuje ogórek, który stracił swój doskonały kształt przez trzykrotne ugryzienie przez szkodnika – nie ma to jednak wpływu na jego jakość.
- Ludzie chcą jednak gładkie, jedwabiste ogórki – zauważa właścicielka gospodarstwa. – Wszystko, co nie spełnia tej normy, ląduje na śmietniku. Z tego powodu wyrzuca się 20-30 procent zbiorów.
W hipermarketach marnotrawstwo jest tematem tabu, a zawartość sklepowych śmietników - pilnie strzeżonym sekretem. Film pokazuje pojemniki na śmieci pełne produktów w bardzo dobrym stanie. Odpady trzyma się pod kluczem, żeby nie dobrali się do nich amatorzy takiej żywności.