#RZECZoBIZNESIE: Adam Aleksiejuk: Leczenie żywieniowe w domu jest lepsze i tańsze

Największe zapotrzebowanie na żywienie medyczne jest w krajach, gdzie jest to w pełni refundowane – mówi Adam Aleksiejuk, dyrektor generalny Nutricii Medycznej w Polsce, Rosji, krajach bałtyckich i Ukrainie, gość programu Pawła Rożyńskiego.

Aktualizacja: 30.10.2017 13:21 Publikacja: 30.10.2017 13:12

#RZECZoBIZNESIE: Adam Aleksiejuk: Leczenie żywieniowe w domu jest lepsze i tańsze

Foto: tv.rp.pl

Gość tłumaczył, że żywienie medyczne w Polsce staje się integralną częścią procesu terapeutycznego.

- W onkologii, chorobach genetycznych, alergii i neurologii wydaje się niezbędnym elementem z którego środowisko medyczne korzysta podczas doboru odpowiedniego procesu terapeutycznego - mówił Aleksiejuk.

Potencjał tego rynku i dynamika wzrostu jest bardzo duża. - Ciężko jest mówić o pełnej obsłudze pacjenta bez odpowiedniego procesu wsparcia żywieniowego – ocenił.

Rynek żywienia medycznego w Polsce rósł dwucyfrowo w przeciągu ostatnich 6 lat.

- Średnio cały rynek rośnie ok. 20 proc. Będą obszary, gdzie będzie to rosło pewnie trzycyfrowo. Jest wiele obszarów, gdzie jeszcze w ogóle nie zaczęło rosnąć – mówił gość.

- Dzisiaj osiąga wartość rzędu 60 mln euro. Jednak cały czas mamy więcej do zrobienia niż osiągnęliśmy. W porównaniu do tego jak wygląda to na zachodzie, jest to tam zdecydowanie bardziej dostępna procedura. Za wschodnią granicą też jesteśmy kilka lat do tyłu – dodał.

Aleksiejuk przyznał, że za wschodnią granicą największy problem jest ze świadomością. - Np. onkolog myśli o procesie chemio-,radioterapii, ale już nie zajmuje się tym jak tego pacjenta nakarmić. Żadna procedura terapeutyczna nie będzie bez tego skuteczna – mówił.

- Na zachodzie jest to integralna część w przypadku decydowania o procesie terapeutycznym. W Polsce jesteśmy w połowie drogi – dodał.

Największe zapotrzebowanie na żywienie medyczne jest w krajach, gdzie jest to w pełni refundowane. - Płatnik w Wielkiej Brytanii czy Niemczech finansuje tego rodzaju świadczenia, ponieważ z punktu widzenia całego obrazka farmakologicznego, taniej i lepiej jest pacjenta zaopatrzyć w leczenie żywieniowe w domu poprzez refundowany dostęp do tego rodzaju produktów, niż w szpitalu, gdzie będzie to kosztować dużo więcej – tłumaczył Aleksiejuk.

Gość podał, że większość produktów Nutricii Medycznej produkowanych jest w fabrykach w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Holandii i St. Zjednoczonych. - W Polsce mamy 2 wspólne fabryki dla dywizji medycznej i żywności dla dzieci zdrowych. Dywizja medyczna ma tam minimalny udział produkcyjny – ocenił.

Gość wyjaśnił, że dzisiaj w Unii Europejskiej funkcjonuje nazwa FMSP. - W tłumaczeniu są to środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego. Podlegają one specjalnym rygorom jakościowym i dystrybuowane są w kanale farmaceutycznym – mówił.

Gość tłumaczył, że żywienie medyczne w Polsce staje się integralną częścią procesu terapeutycznego.

- W onkologii, chorobach genetycznych, alergii i neurologii wydaje się niezbędnym elementem z którego środowisko medyczne korzysta podczas doboru odpowiedniego procesu terapeutycznego - mówił Aleksiejuk.

Pozostało 89% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Biznes
Krzysztof Gawkowski: Nikt nie powinien mieć TikToka na urządzeniu służbowym
Biznes
Alphabet wypłaci pierwszą w historii firmy dywidendę
Biznes
Wielkie firmy zawierają sojusz kaucyjny. Wnioski do KE i UOKiK
Biznes
KGHM zaktualizuje strategię i planowane inwestycje
Biznes
Rośnie znaczenie dobrostanu pracownika