WWF przypomina, że wiele z dostępnych dziś w sprzedaży gatunków ryb i owoców morza jest poławianych w nadmiernych ilościach, a ich liczba stale się zmniejsza, co oznacza wzrost zagrożenia wyginięciem. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), prawie 90 proc. światowych zasobów ryb jest przełowionych lub poławianych na najwyższym możliwym poziomie. Popularne na naszych stołach ryby takie jak łosoś bałtycki, sola czy węgorz już teraz potrzebują pomocy w walce o przetrwanie.

Aby ułatwić konsumentom dokonywanie bezpiecznych wyborów przy zakupie ryb, WWF udostępnił w internecie nową wersję poradnika konsumenta „Jaka ryba na obiad? ". Jest to przewodnik po wybranych gatunkach ryb i owoców morza. Poradnik jest dostępny pod tym adresem.

WWF przypomina też, by zwracać uwagę na nadawane produktom rybnym certyfikaty. Gatunki oznaczone certyfikatem MSC (w przypadku ryb dziko żyjących) i ASC (ryby hodowlane) zostały złowione bądź wyhodowane w sposób przyjazny dla otoczenia. Ich producenci spełniają surowe, najwyższe normy jakości, bezpieczeństwa i higieny pracy, normy dotyczące ochrony środowiska oraz odpowiedzialności społecznej.