Torfowiska są bardzo ważne dla środowiska. Mimo, że na całej półkuli północnej torfowiska zajmują tylko 3 proc. powierzchni, jednak magazynują aż 30 proc. węgla glebowego.
Badaniem objęto torfowisko Linje koło Bydgoszczy. W ramach eksperymentu przygotowano 28 poletek badawczych. Poletka wyposażone są w sprzęt do pomiaru temperatury i wilgotności. Na poletkach o boku długości jednego metra zainstalowano otwarte u góry klosze z przezroczystego tworzywa sztucznego (poliwęglanu OTC — Open Top Chambers). To wystarczyło, aby temperatura na poletkach eksperymentalnych z OTC była wyższa średnio o 1-2 stopnie C, niż na poletkach bez OTC. Badacze symulowali też osuszanie torfowisk, podnosząc wybrane poletka o 10 cm — tak, by roślinności torfowisk utrudnić dostęp do wody.
Analogiczne badania wykonano w Szwajcarii. Tam pobrano profile z torfowiska we Francji, a następnie przetransplantowano do laboratorium, gdzie symulowano wysoki, niski i średni poziom wody. Okazało się, że wyniki obu eksperymentów prowadzą do podobnych wniosków.
Eksperymenty trwały dwa lata. Po tak krótkim czasie w ekosystemach torfowisk udało się zauważyć istotne różnice. Badania pokazują, że przy zwiększaniu się temperatury i osuszeniu, charakterystyczne dla torfowisk mchy torfowce są łatwo wypierane przez roślinność naczyniową, taką jak turzyce i krzewinki. Niewiele potrzeba, żeby zaburzyć ekosystem torfowiska, a potem wrócić do stanu poprzedniego, naturalnego, nie jest już łatwo.
W badaniach, oprócz Polaków, uczestniczyli naukowcy ze szwajcarskich uczelni: Politechniki w Lozannie i Uniwersytetu w w Neuchatel.