Trzeba doić ekologicznie

Ekologiczne mleko i mięso zawierają o połowę więcej korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3 niż wytwarzane konwencjonalnie, korzystniej wypadają też pod względem zawartości niektórych składników mineralnych i przeciwutleniaczy.

Aktualizacja: 20.02.2016 12:16 Publikacja: 20.02.2016 11:58

Produkty ekologiczne mają przewagę nad produkowanymi konwencjonalnie

Produkty ekologiczne mają przewagę nad produkowanymi konwencjonalnie

Foto: 123RF

Wykazał to zespół naukowców z Wielkiej Brytanii, USA, Francji, Włoch, Szwajcarii, Norwegii i Polski. W skład zespołu wchodzili badacze ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - SGGW.

Zespół poddał analizie 200 publikacji naukowych o mleku i 70 o mięsie. Artykuł na ten temat opublikował "British Journal of Nutrition". Jego współautorką jest dr inż. Dominika Średnicka-Tober z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

Przegląd literatury naukowej z całego świata pokazał, że ekologiczne mleko i mięso mają bardziej pożądany profil kwasów tłuszczowych niż mleko i mięso produkowane konwencjonalnie. Na przykład, pół litra ekologicznego pełnotłustego mleka (lub równoważne spożycie tłuszczu z innych produktów mlecznych, takich jak masło czy ser) dostarcza około 16 proc. (39 mg) zalecanej dziennej dawki długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3, podczas gdy konwencjonalne mleko zapewnia pokrycie zapotrzebowania w 11 proc. (25 mg).

Poprzednie prace tego zespołu pokazały, że ekologiczne surowce i produkty roślinne zawierają 60 proc. więcej kluczowych przeciwutleniaczy i mniej toksycznego kadmu, niż surowce uprawiane konwencjonalnie.

- Zwiększone spożycie kwasów omega-3 związane jest ze zmniejszeniem zachorowań na choroby układu sercowo-naczyniowego, poprawą funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego. Zachodnioeuropejska dieta jest zbyt uboga w te kwasy tłuszczowe. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaleca podwojenie ich spożycia. Pozyskanie wystarczającej ich ilości z diety jest jednak trudne. Nasze badania sugerują, że przejście na produkty ekologiczne wpłynie na zwiększenie spożycia tych ważnych składników odżywczych - wyjaśnia Prof. Chris Seal z Uniwersytetu Newcastle.

Badania te pokazały jednak, że jest pewien parametr, który wskazuje na przewagę mleka konwencjonalnego nad ekologicznym - to zawartość jodu. Mleko konwencjonalne ma 74 proc. jodu więcej niż mleko ekologiczne. Jod to pierwiastek niezbędny do syntezy hormonów tarczycy. Zawartość jodu w większości produktów spożywczych, z wyjątkiem owoców morza, jest niska.

-pap, nauka w Polsce

 

Wykazał to zespół naukowców z Wielkiej Brytanii, USA, Francji, Włoch, Szwajcarii, Norwegii i Polski. W skład zespołu wchodzili badacze ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - SGGW.

Zespół poddał analizie 200 publikacji naukowych o mleku i 70 o mięsie. Artykuł na ten temat opublikował "British Journal of Nutrition". Jego współautorką jest dr inż. Dominika Średnicka-Tober z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Nauka
Czy mała syrenka musi być biała?
Nauka
Nie tylko niesporczaki mają moc
Nauka
Kto przetrwa wojnę atomową? Mocarstwa budują swoje "Arki Noego"
Nauka
Czy wojna nuklearna zniszczy cała cywilizację?
Nauka
Niesporczaki pomogą nam zachować młodość? „Klucz do zahamowania procesu starzenia”