Gotowanie stare jak świat

Zupa jarzynowa pochodzi z północnej Afryki i ma już 10 tys. lat.

Aktualizacja: 30.01.2017 20:06 Publikacja: 30.01.2017 17:25

Pieczywo to późny wynalazek sprzed 4 tys. lat, najpierw były to placki, podpłomyki

Pieczywo to późny wynalazek sprzed 4 tys. lat, najpierw były to placki, podpłomyki

Foto: 123RF

Niezwykłego odkrycia dokonali naukowcy brytyjscy z Uniwersytetu w Bristolu. Podczas wykopalisk w Libii na Saharze, w rejonie Takarkori oraz Uan Afuda, odkopali pozostałości osad zamieszkiwanych przez ludzi trudniących się łowiectwem i zbieractwem. Wprawdzie nie znali oni jeszcze rolnictwa, ale już potrafili wytwarzać naczynia ceramiczne.

Zespół archeologów pod kierunkiem prof. Richarda Eversheda natrafił na tych stanowiskach na kilkaset ułamków glinianych naczyń. Ceramika ta liczy około 10 tys. lat. Początkowo naukowcy nie uznali tego odkrycia za rewelację, ponieważ ceramika ta jest wprawdzie bardzo stara, ale nie najstarsza na świecie, garnki lepiono i wypalano w południowo-wschodniej Azji i w Japonii już 16 tys. lat temu, a w północnej Afryce, właśnie na obszarze Sahary, 12 tys. lat temu. Jednak po analizie biochemicznej przeprowadzonej w laboratorium uniwersyteckim okazało się, że na wewnętrznych ściankach ceramiki zachowały się osady zawierające pozostałości tłuszczu zwierzęcego i roślin.

Co wkładali do garnka

Dokładne badania biochemiczne wykazały, że w naczyniach tych gotowano potrawy składające się między innymi z ziaren traw, dzikich zbóż i roślin wodnych. A taka informacja to już prawdziwa archeologiczna sensacja, przesuwa ona początki gotowania w glinianych garnkach o mniej więcej cztery tysiąclecia. Dotychczas znane najstarsze ślady gotowania pochodzą z Bliskiego Wschodu i Chin, liczą około 6 tys. lat. Artykuł o tym odkryciu zamieściło specjalistyczne pismo „Nature Plants".

Gotowanie żywności w naczyniach ceramicznych spowodowało przełom w dziejach ludzkości, całkowicie zmieniło sposób odżywiania, jadłospis, poszerzyło to, co współcześni dietetycy nazywają bazą żywieniową. Dziś już wiadomo, że pożywienie gotowane, pieczone, duszone jest łatwiej przyswajane przez organizm, który jest w stanie wchłonąć więcej składników z żywności przekształconej w wysokiej temperaturze. Obróbka termiczna pozwoliła także społecznościom przed tysiącami lat konserwować żywność i zachowywać ją na wypadek niedostatku pożywienia.

– Nasze odkrycie pokazuje, że już pod koniec epoki kamienia, jeszcze zanim pierwotne społeczności przestawiły się z łowiectwa na uprawę roli i hodowlę, ludzie opanowali termiczną obróbkę żywności, a więc dawniej, niż dotychczas sądzono – podkreśla prof. Richard Evershed.

Naukowiec wyjaśnia, że analiza wykazała, iż łowcy, którzy nie znali rolnictwa, mimo to potrafili spożytkowywać ziarna dziko rosnących roślin. Poprzez gotowanie sporządzali z nich coś w rodzaju zupy, wywaru. Ziarna te, i całe rośliny, także wodne, przed gotowaniem rozcierano i tłuczono, w ten sposób powstawała pierwotna, prymitywna mąka, tworząca w naczyniu z wrzącą wodą rodzaj papki.

Jeszcze długo po pojawieniu się rolnictwa i po opanowaniu uprawy wielu gatunków zbóż ziarno było spożywane tylko w postaci polewek, papek, pieczywo pojawiło się stosunkowo późno, dopiero około 4 tys. lat temu.

Miejsce dokonania tego odkrycia nie jest zaskoczeniem dla profesjonalnych badaczy pradziejów. Sahara 10 tys. lat temu nie była jeszcze pustynią. Z krainy usianej jeziorami, poprzecinanej strumieniami, porośniętej bujną roślinnością przeistoczyła się w ciągu zaledwie kilku stuleci w obszar bezwodny. Wykazały to badania geologów z Uniwersytetu Columbia w Nowym Jorku. Zespołem kierował dr Peter de Menocal. Naukowcy korzystali ze statku „RV Pelagia" stacjonującego w tanzańskim porcie Dar es-Salaam. Pobierali próbki z dna oceanicznego w Zatoce Adeńskiej, a także u wschodnich wybrzeży Afryki w rejonie Somalii.

Świat przed pustynią

W tej części świata wiatry niosą pyłki roślin znad Afryki, które opadają w wody Oceanu Indyjskiego. Na podstawie tych pyłków (palynologia) można określać, z jakich gatunków roślin pochodzą, a tym samym – w jakim klimacie rosły te rośliny. Badania wykazały, że pustynnienie północnej i wschodniej Afryki rozpoczęło się późno. Z analiz palynologicznych wynika, że od 11 do 5 tys. lat temu Sahara i Półwysep Somalijski nie przypominały terenów pustynnych.

Także badania polskich archeologów (Romuald Schild i Michał Kobusiewicz) wykazały, że 6,4 tys. lat temu pustyni jeszcze nie było, istniały tam płytkie, rozległe jeziora i obszary trawiaste, dogodne do hodowli. Ekosystem ze zbiornikami wodnymi i roślinnością powstał dlatego, że klimat był wilgotny, z dużą sumą opadów. Żyjący w regionie Sahary ludzie byli pasterzami, bydło stanowiło podstawę ich wyżywienia, ze skór sporządzali namioty, posłania i odzież. Dopiero u schyłku epoki kamienia nastąpiło wahnięcie klimatyczne – opady zanikały, jeziora wysychały, mieszkańcy porzucili te tereny i skierowali się do doliny Nilu.

Niezwykłego odkrycia dokonali naukowcy brytyjscy z Uniwersytetu w Bristolu. Podczas wykopalisk w Libii na Saharze, w rejonie Takarkori oraz Uan Afuda, odkopali pozostałości osad zamieszkiwanych przez ludzi trudniących się łowiectwem i zbieractwem. Wprawdzie nie znali oni jeszcze rolnictwa, ale już potrafili wytwarzać naczynia ceramiczne.

Zespół archeologów pod kierunkiem prof. Richarda Eversheda natrafił na tych stanowiskach na kilkaset ułamków glinianych naczyń. Ceramika ta liczy około 10 tys. lat. Początkowo naukowcy nie uznali tego odkrycia za rewelację, ponieważ ceramika ta jest wprawdzie bardzo stara, ale nie najstarsza na świecie, garnki lepiono i wypalano w południowo-wschodniej Azji i w Japonii już 16 tys. lat temu, a w północnej Afryce, właśnie na obszarze Sahary, 12 tys. lat temu. Jednak po analizie biochemicznej przeprowadzonej w laboratorium uniwersyteckim okazało się, że na wewnętrznych ściankach ceramiki zachowały się osady zawierające pozostałości tłuszczu zwierzęcego i roślin.

Pozostało 80% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Nauka
Kto przetrwa wojnę atomową? Mocarstwa budują swoje "Arki Noego"
Nauka
Czy wojna nuklearna zniszczy cała cywilizację?
Nauka
Niesporczaki pomogą nam zachować młodość? „Klucz do zahamowania procesu starzenia”
Nauka
W Australii odkryto nowy gatunek chrząszcza. Odkrywca pomylił go z ptasią kupą
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Nauka
Sensacyjne ustalenia naukowców. Sfotografowano homoseksualny akt humbaków