Znaleźć dla siebie miejsce

Nadzieje polskiego rynku piekarniczego to przedsiębiorstwa, które coraz lepiej radzą sobie ze zdobywaniem rynku. Dzięki inwestycjom w nowe technologie oraz odwoływaniu się do rodzimych tradycji piekarskich dynamicznie rozwijają sprzedaż swoich produktów i pną się na szczyt, goniąc liderów.

Publikacja: 19.09.2017 19:26

Znaleźć dla siebie miejsce

Foto: Fotolia

-  Zbigniew Putka, prezes Putka

Piekarnie Putka produkują ponad 80 rodzajów chleba, bułek i bułeczek oraz ponad 120 wyrobów ciastkarsko-cukierniczych. W ofercie znajduje się pełen wybór pieczywa zarówno pakowanego, jak i niepakowanego, świeżego i o przedłużonej trwałości oraz drożdżówki, pączki, bułki słodkie, ciasta, ciasteczka i torty. Firma wykonuje też nietypowe zamówienia, dostosowując technologię i termin wykonania do życzenia klienta.

Zakłady Putka pracują w systemie ciągłym. Firma zatrudniająca 200 piekarzy i cukierników, 100 ekspedytorów i kierowców oraz 440 ekspedientek dostarcza wyroby do ponad 110 sklepów firmowych, prawie 30 patronackich i ok. 400 odbiorców zewnętrznych.

- Bożena Góra, Artur Góra, Krystyna Pyskło, Jan Pyskło, wspólnicy Piekarnia-Cukiernia „Zagrodnicza"

Poznańska Piekarnia-Cukiernia „Zagrodnicza" to rodzinna firma z ponad 90-letnią historią. Założył ją w 1925 r. w Dusznikach-Zdroju Antoni Seidel, a w 1989 r. została przeniesiona do Poznania. Prowadzą ją wnuczki założyciela razem z mężami.

Wizytówką piekarni jest chleb wiejski, który niezmiennie od początku istnienia firmy produkowany jest z naturalnych składników. W 2003 roku produkt ten został nagrodzony znakiem „Dobre, bo polskie". Popularne wyroby firmy to także sernik Pacynka, rogale marcińskie, pączki i miniaturowe drożdżówki.

Obecnie firma wytwarza pieczywo i ciastka w trzech zakładach.

- Elżbieta Kowalczyk, Witold Kowalczyk, wspólnicy Piekarni Familijnej

Piekarnia Familijna to rodzinna firma działająca od 26 lat w Dolinie Baryczy. Wyroby piekarni sprzedawane są w ponad 1000 sklepów na terenie województw dolnośląskiego, łódzkiego, opolskiego i wielkopolskiego.

Firma ma w ofercie bogaty wybór chlebów (powszednich i foremkowych), bochnów, bułek oraz ciast, ciastek, babek i tortów, a od początku istnienia oferta przedsiębiorstwa zmieniała się, dostosowując się do oczekiwań klientów.

Piekarnia Familijna szczyci się poszanowaniem środowiska, używaniem do produkcji składników naturalnych oraz bazowaniem na starych, polskich recepturach.

- Jan Wodecki, Ewa Wodecka-Bordun, wspólnicy Bajgiel

Piekarnia Bajgiel istnieje od 1990 r. i działa na Wybrzeżu Środkowym. Jej flagowym produktem są obwarzanki (bajgle) wykonywane tradycyjną metodą, na których produkcję firma była nastawiona w początkach działania.

Firma jest największym zakładem piekarniczym w regionie i chce być widoczna właśnie na Wybrzeżu. Piekarnia codziennie wytwarza 150 rodzajów pieczywa i wyrobów cukierniczych. Firma dysponująca własną flotą transportową dostarcza swoje wyroby zarówno do małych sklepików i punktów gastronomicznych, jak i dużych, nadmorskich ośrodków wypoczynkowych i sieci handlowych (m.in. Biedronki, Intermarche, Kauflandu i Carrefoura).

- Jacek Górecki, dyrektor zarządzający Lantmännen Unibake Polska

Lantmännem Unibake działa na polskim rynku od 27 lat. Wypieka m.in. produkty takich marek jak Schulstad i Schulstad Bakery Solutions, wytwarzając je w dwóch piekarniach na siedmiu liniach produkcyjnych.

Oferuje pieczywo zarówno świeże, jak i mrożone, a wyroby piekarni obejmują takie produkty, jak bułki do fast foodów, pieczywo dla kateringu, ciastka i croissanty, pieczywo świeże pakowane, takie jak tosty, chleby żytnie, pełnoziarniste i mieszane. Produkty Lantmännen Unibake sprzedawane są w największych sieciach handlowych, w sklepach osiedlowych, a także na stacjach benzynowych, korzysta z nich także gastronomia.

-  Zbigniew Putka, prezes Putka

Piekarnie Putka produkują ponad 80 rodzajów chleba, bułek i bułeczek oraz ponad 120 wyrobów ciastkarsko-cukierniczych. W ofercie znajduje się pełen wybór pieczywa zarówno pakowanego, jak i niepakowanego, świeżego i o przedłużonej trwałości oraz drożdżówki, pączki, bułki słodkie, ciasta, ciasteczka i torty. Firma wykonuje też nietypowe zamówienia, dostosowując technologię i termin wykonania do życzenia klienta.

Pozostało 86% artykułu
Biznes
Rodzina Mulliez pod lupą sędziów śledczych
Biznes
Zły pierwszy kwartał producentów samochodów
Biznes
Szwecja odsyła Putina z kwitkiem; rosyjskie rury zatopione na dnie Bałtyku
Biznes
Apple spółką wartościową? Rekordowe 110 miliardów dolarów na skup akcji
Biznes
Majówka, wakacje to czas złodziejskich żniw. Jak się nie dać okraść
Materiał Promocyjny
Dzięki akcesji PKB Polski się podwoił