Prezes PAIZ Sławomir Majman straci stanowisko

Sławomir Majman nie będzie już szefem Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych (PAIZ). Obowiązki prezesa przejmie Bartłomiej Pawlak, członek rady nadzorczej Agencji. Ma pełnić tę funkcje nie dłużej niż 3 miesiące.

Publikacja: 23.05.2016 16:09

Sławomir Majman

Foto: Fotorzepa, Robert Gardziński

Decyzje o zmianach w zarządzie Agencji podjęła rada nadzorcza PAIZ w poniedziałek 23 maja. W tym samym dniu odwołany został ze stanowiska członka zarządu Sławomir Krużmanowski.

Majman przestanie pełnić obowiązki prezesa dopiero 25 maja w środę. Wczoraj wyleciał do Kazachstanu na 9. Astańskie Forum Ekonomiczne w ramach misji gospodarczej z udziałem polskich przedsiębiorców oraz wiceministra rozwoju Radosława Domagalskiego.

Majman kierował Polską Agencją Informacji i Inwestycji Zagranicznych od 1 lipca 2009 roku. Wcześniej przez rok był członkiem jej zarządu zajmując się promocją gospodarczą.

Dymisja dotychczasowego prezesa zbiega się z planami Ministerstwa Rozwoju dotyczącymi zmiany podporządkowania państwowych instytucji zajmujących się wspieraniem przedsiębiorczości i ekspansji polskich firm na zagranicznych rynkach. PAIZ, która zajmuje się przede wszystkim ściąganiem do Polski zagranicznych inwestorów, może zyskać nowe zadania.

Na początku drugiego kwartału Agencja prowadziła 179 inwestycji. Wszystkie razem mogą przynieść blisko 40 tysięcy nowych miejsc pracy. To o jedną czwarta więcej niż projekty obsługiwane w tym samym czasie przed rokiem. W pierwszym kwartale tego roku większość sfinalizowanych przez PAIZ inwestycji to centra usług biznesowych. 7 centrów ma utworzyć przeszło 2,2 tys. nowych miejsc pracy, przy czym ok. 80-90 proc. zatrudnianych będzie mieć ukończone studia. Do tego dochodzą 3 inwestycje w centra badawczo-rozwojowe i 2 projekty z sektora lotniczego. Podpisano także umowy inwestycje dotyczące branży motoryzacyjnej oraz spożywczej. Zauważalny jest wzrost nowych projektów kosztem reinwestycji. – Reinwestycje są potwierdzeniem, że inwestorzy działający w Polsce są zadowoleni ze swojego wyboru i dobrze się tu czują. Z drugiej strony, nowe projekty oznaczają, że atrakcyjność Polski nie słabnie także wśród firm, które dopiero zamierzają wejść do Polski – mówiła na kwietniowym spotkaniu z dziennikarzami Iwona Chojnowska-Haponik, dyrektor departamentu inwestycji zagranicznych PAIZ.

W 2015 roku PAIZ sfinalizowała 56 inwestycji. Mają one przynieść gospodarce ponad 9 tys. nowych miejsc pracy, o 300 więcej niż rok wcześniej. Najwięcej projektów przyniósł sektor badawczo-rozwojowy, następnie motoryzacyjny oraz branża nowoczesnych usług dla biznesu oraz ICT.

Setki tysięcy Rosjan wyjadą na majówkę. Gdzie będzie ich najwięcej
Biznes
Giganci łączą siły. Kto wygra wyścig do recyclingu butelek i przejmie miliardy kaucji?
Borys Budka o Orlenie: Stajnia Augiasza to nic. Facet wydawał na botoks
Biznes
Najgorzej od pięciu lat. Start-upy mają problem
Biznes