Na nadchodzące nowości w menu restauracji IKEA zwrócił uwagę portal dlahandlu.pl. Przypomina on, że już w lutym IKEA zaprezentowała Veggie Dog, wegańską wersję hot-doga, która będzie dostępna latem. Teraz trwają prace na Bug Burgerem, który ma być znacznie zdrowszy od klasycznej odmiany.

To dlatego, że w jego składzie zamiast wołowiny znalazło się 100 gramów buraków ćwikłowych, 50 gramów pasternaku, 50 gramów ziemniaków i 50 gramów larw chrząszcza mącznika młynarka. Ten innowacyjny burger będzie podawany w białej bułce z dodatkami takimi jak rzodkiewka, burak ćwikłowy, keczup jagodowy, szczypiorek i sałata.

Laboratorium SPACE10 pracuje też nad nowymi odmianami popularnych klopsików. Nazwało je Neatballs, a w ich składzie - w jednej z wersji - również występuje owadzie białko. Druga wersja bazuje w głównej mierze na pasternaku i burakach.

To samo laboratorium kulinarne jest autorem innego dania, już obecnego w menu IKEA - wegańskich klopsików.