To jedno z najbardziej niezwykłych znalezisk pomagających odtworzyć tryb życia gatunków poprzedzających człowieka. Z pewnością też zaskoczy wyznawców modnej obecnie paleodiety, którzy są przekonani, iż odżywiają się zdrowo i naturalnie – tak jak „jaskiniowcy".
Dieta paleo dziś to potrawy, do których człowiek ma być ewolucyjnie przystosowany. To pokarm nieprzetworzony, warzywa, owoce, grzyby, jajka, a do tego duży udział mięsa czerwonego i ryb. Zboża – jako produkt „współczesnego" rolnictwa, wszelkie cukry i sery są zakazane.
A jak wyglądała dieta „jaskiniowców" naprawdę?
Naukowcy z dwóch izraelskich uczelni – Uniwersytetu Hebrajskiego i Uniwersytetu Bar-Ilan – natknęli się na pozostałości menu przodków ludzi żyjących na terenie dzisiejszej Doliny Hula. To w sumie ok. 9 tys. przedmiotów świadczących o tym, że praludzie żywili się głównie pokarmem roślinnym. Pochodzą sprzed ok. 780 tys. lat, występują wspólnie z resztkami narzędzi, które naukowcy przypisali do tzw. kultury aszelskiej. Prawdopodobnie wytworzył je Homo erectus (Homo heidelbergensis) lub nieco późniejszy od nich Homo antecessor.
Odkrycia dokonano w rejonie Geszer Benot Ja'akow – przeprawy nad Jordanem łączącej dziś Palestynę z Syrią. Setki tysięcy lat temu to właśnie tym korytarzem przemieszczali się przodkowie ludzi z Afryki do Eurazji.