Cucuteni-Trypole. Wegeosady sprzed sześciu tysięcy lat

Megaosady społeczeństw Cucuteni-Trypole, zwanej też kulturą ceramiki malowanej, powstałe około 6000 lat temu na terenie obecnej Mołdawii i Ukrainy, były prawie wyłącznie wegetariańskie.

Publikacja: 27.12.2023 23:38

Rekonstrukcja pomieszczenia kultury Cucuteni w Muzeum Historii i Archeologii w Piatra Neamt w Rumuni

Rekonstrukcja pomieszczenia kultury Cucuteni w Muzeum Historii i Archeologii w Piatra Neamt w Rumunii

Foto: Wikimedia Commons, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Collaborative Research Centre (SFB)  uniwersytetu w Kilonii ujawniło, że prehistoryczne megaosiedla w Europie opierały się na nawozach i białku roślinnym.

Megaosady powstały około 6 tysięcy  lat temu na terenie Republiki Mołdawii i Ukrainy. Począwszy od około 4150 roku p.n.e. społeczeństwa Cucuteni-Trypole budowały planowane duże osady, które zdaniem wielu badaczy były najwcześniejszymi miastami w Europie.

Kultura  Cucuteni-Trypole nazywana jest też kulturą ceramiki malowanej. Charakterystyczną formą osadnictwa kultury Cucuteni-Trypole były rozległe osady  - nawet do 335 hektarów. Jednym z przykładów takich osad jest Talianka, w obecnym obwodzie czerkaskim na Ukrainie.  Według badań z 2014 roku osada była zamieszkała przez 15-21 tys. mieszkańców (skrajne liczby 6-30 tys.) i jest największym dotychczas odkrytym osiedlem neolitycznej Europy.  

Czytaj więcej

Obozy rzymskiej armii z II w. n.e. odkryte dzięki Google Earth

Wcześniej zakładano, że te duże społeczności utrzymywały się z rolnictwa na własne potrzeby, jednak według paleoekologa z Kilonii, doktora Franka Schlütza, zaopatrzenie mieszkańców opierało się na niezwykle wyrafinowanym zarządzaniu żywnością i pastwiskami.

Aby ocenić, w jaki sposób tak duże grupy ludzi mogły zapewnić sobie wyżywienie dzięki technologii neolitycznej,  w ciągu ostatnich 10 lat w setkach próbek określono skład izotopów węgla i azotu. Wykorzystuje się je do określenia sposobu hodowli zwierząt domowych, tego, czy rośliny uprawiano z użyciem nawozów oraz roli, jaką rośliny i zwierzęta odgrywają w żywieniu człowieka.

Naukowcy z Kilonii doszli do wniosku, że duża część bydła i owiec trzymana była na ogrodzonych pastwiskach, a produkowane tam odchody zwierzęce służyły ludziom do intensywnego nawożenia grochu i zbóż. 

Czytaj więcej

Szwajcaria. Detektorysta znalazł na polu marchwi biżuterię sprzed 3,5 tysiąca lat

Rośliny te, według badań naukowców z Kilonii, były podstawą diety tamtejszej ludności. Groch i zboża dostarczają wartości odżywczych w diecie człowieka, ale stanowią także równowagę pod względem niezbędnych aminokwasów. Ponadto uzyskana słoma grochowa prawdopodobnie służyła jako pasza dla zwierząt wypasanych na pastwiskach.

Z badań naukowcy wywnioskowali, że dzięki ścisłemu powiązaniu produkcji roślinnej z hodowlą zwierząt, mieszkańcy megaosiedli mogli odżywiać się odpowiednio i zdrowo, w dużej mierze eliminując pracochłonną produkcję mięsa.

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Collaborative Research Centre (SFB)  uniwersytetu w Kilonii ujawniło, że prehistoryczne megaosiedla w Europie opierały się na nawozach i białku roślinnym.

Megaosady powstały około 6 tysięcy  lat temu na terenie Republiki Mołdawii i Ukrainy. Począwszy od około 4150 roku p.n.e. społeczeństwa Cucuteni-Trypole budowały planowane duże osady, które zdaniem wielu badaczy były najwcześniejszymi miastami w Europie.

Pozostało 84% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Archeologia
Czechy: Średniowieczny skarb znaleziony przez spacerowiczkę. "To niewyobrażalne"
Archeologia
Kolos Konstantyna powrócił do Rzymu. Można go zobaczyć w Muzeach Kapitolińskich
Archeologia
Egipt restauruje piramidę w Gizie. "Dar dla świata XXI wieku"
Archeologia
We włoskim Paestum odkryto dwie nowe świątynie doryckie
Akcje Specjalne
Naszym celem jest osiągnięcie 9 GW mocy OZE do 2030 roku
Archeologia
Szwajcaria. Detektorysta znalazł na polu marchwi biżuterię sprzed 3,5 tysiąca lat
Archeologia
Prehistoria udoju. Jak nauczyliśmy się pić mleko