Czym jest zdrowe odżywianie?
Nie istnieje jedna optymalna dieta, idealna dla każdego organizmu. Każdy z nich jest inny, inaczej absorbuje poszczególne produkty żywnościowe, charakteryzuje się odmiennym metabolizmem i jeszcze innym zapotrzebowaniem na składniki odżywcze. Do tego dochodzą różnego rodzaje schorzenia wymagające odrębnego traktowania. Dlatego jeżeli poszukujemy naprawdę indywidualnej, własnej diety to najlepiej zasięgnąć porady profesjonalnego dietetyka, a jeszcze lepiej lekarza medycyny ogólnej ze specjalizacją z dietetyki.
Aby dotrzeć do istoty pojęcia zdrowego odżywiania najlepiej zacząć od tych składników, które nie powinny znaleźć się na naszym stole i to bez względu na potrzebę czy brak konieczności wprowadzenia ograniczeń zdrowotnych w codziennej diecie.
Podstawowe zasady zdrowego odżywiania osoby dorosłej
Śmiało można powiedzieć, że każda dorosła osoba powinna spożywać pięć posiłków dziennie. Dietetycy zalecają tu spożywanie mniejszych pełnowartościowych posiłków, które nigdy nie pozwolą naszemu organizmowi poczuć nadmierny głód, który spowodowałby zachłanne pochłanianie pokarmów. Niewielkie, systematyczne posiłki sprawiają, że nasz organizm otrzymuje stały dopływ paliwa energetycznego a mózg informację, że za chwilę otrzyma kolejną dawkę produktów wypełniających żołądek.
W codziennej diecie powinno znaleźć się co najmniej 400g owoców i warzyw, czyli ok. 5 porcji produktów z tego obszaru żywieniowego. Nie zaliczamy do nich ziemniaków czy batatów, chociaż nie umniejszamy ich właściwości odżywczych. Niecałe 10% całkowitego spożycia energii, a jeszcze lepiej 5%, powinno pochodzić od wolnych cukrów, a to oznacza zaledwie 50g tego produktu przy dziennej sumie kalorii - 2000. Przez wolne cukry rozumiemy wszystkie naturalne cukry znajdujące się w owocach, sokach owocowych, koncentratach owocowych, miodzie jak również cukry dodawane do napojów lub znajdujące się już w przetwarzanych produktach.
Całkowite spożycie dzienne energii pochodzącej z tłuszczów nie powinno przekraczać 30% . Kwasy tłuszczowe znajdują się w ogromnej ilości produktów, które spożywamy w ciągu dnia, znajdują się w: rybach, olejach, oliwie, orzechach czy w awokado. Możliwie jak najbardziej restrykcyjnie powinno się ograniczać spożywanie nasyconych kwasów tłuszczowych obecnych w mięsie, ciastach, oleju palmowym oraz tłuszczów trans znajdujących się w smażonych i pieczonych potrawach, gotowych przekąskach, wielu produktach przetworzonych oraz półproduktach pomagających nam komponowanie codziennych posiłków.