Czym jest proces tłoczenia soków?

Tłoczenie soków jest procesem, który odbywa się za pomocą specjalistycznej maszyny, jaką jest tłocznia soków. Na początku jednak owoce muszą przejść długą drogę, zanim trafią do urządzenia i wydobędą się z nich w pełni naturalne soki. Pierwszy etap obejmuje selekcję owoców, najczęściej jest to praca ręczna, która polega na odrzucaniu zgniłych, uschniętych i zepsutych owoców, które nie nadają się do produkcji. Następnie owoce są myte wodą i trafiają do rozdrabniarki, której zadaniem jest rozdzielenie ich na mniejsze cząstki. W urządzeniu znajduje się prasa, która je miażdży, tworząc w ten sposób sok. Resztki, które zostają po tłoczeniu soku, mogą być wykorzystywane do tworzenia naturalnych nawozów. W dalszej kolejności sok trafia na sitko, w którym odcedzane są małe części, np. pestki. Następnie sok trafia do pasteryzacji, której zadaniem jest zakonserwować sok. Temperatura jest na tyle niska, że nie traci on swoich cennych właściwości i składników odżywczych. Tak powstaje sok tłoczony na zimno, który w fazie końcowej trafia do dużych opakowań foliowych z pompką, a następnie kartonów. 

Szukasz soków tłoczonych na zimno? Odwiedź: https://zdrowysok.com/11-soki-tloczone

Dlaczego warto kupować sok tłoczony na zimno?

Soki naturalne powstające w procesie tłoczenia są uwolnione od wszelkich konserwantów, wody, cukrów i innych słodzików. Ich smak, aromat oraz konsystencja są związane z cechami charakterystycznymi owoców użytych do produkcji. Soki tłoczone na zimno wyróżniają się również mętnością i osadem, który zbiera się na dnie opakowania. Jest to wynikiem produkcji soku, który nie jest poddawany działaniu wysokich temperatur, dzięki temu może zachować swoje cenne właściwości. To bogactwo witamin i minerałów, błonnika pokarmowego i flawonoidów naturalnie znajdujących się w owocach i warzywach. To w pełni naturalne soki, które charakteryzują się wybornym smakiem i naturalną słodyczą. W zależności od użytych owoców mają również niebagatelny wpływ na zdrowie. Soki, produkowane z koncentratów są pełne substancji konserwujących i ulepszaczy smaku, które na dłuższą metę mogą mieć destrukcyjny wpływ na zdrowie. Pasteryzacja, jakiej podawane są soki tłoczone ma na celu utrzymanie trwałości produktu, który najczęściej posiada 12 miesięcy daty ważności oraz zachowanie jego cennych składników odżywczych. Niewątpliwą zaletą soków tłoczonych na zimno jest to, że są w pełni ekologicznym produktem. Ich produkcja odbywa się poprzez proces całkowitego zużycia surowca, a resztki mogą być w pełni wykorzystane do tworzenia naturalnych nawozów. 

Z jakich owoców i warzyw mogą być tłoczone soki?

Wśród najczęściej tłoczonych soków, spotyka się jabłkowe, ze względu na duży udział Polski w uprawie tego owocu. Bardzo często można znaleźć tłoczone soki z różnych odmian jabłek, pozwala to na zakup produktu o odpowiednim smaku dla własnych wymagań. Soki tłoczone to również mieszane z różnych owoców, np. gruszek, aronii, czarnych porzeczek, malin, truskawek, wiśni, brzoskwini, mango, ananasa i wielu innych owoców. Mogą to być również soki z dodatkiem warzyw, np. marchwi, buraka czy selera. 

Zobacz także: https://milionkobiet.pl/tlocznia-sokow/

Materiał Promocyjny