Materiał powstał we współpracy z PZU

1 czerwca 2022 r. PZU oficjalnie odebrał klucze do nowego budynku i rozpoczęła się wielka przeprowadzka. W 140-metrowym wieżowcu wybudowanym przez Skanska, rozlokuje się centrala firmy. PZU będzie najemcą budynku przez dziesięć lat. Miejsce nie jest przypadkowe: centrum biurowe, składające się z nowoczesnych inteligentnych budynków, to nowa wizytówka stolicy. Z błyskawicznie rozwijającą się infrastrukturą dostosowaną do potrzeb pracujących tu osób, szybko powstającymi klimatycznymi restauracjami i barami, skwerami i sklepami stał się magnesem przyciągającym biznes i ambitnych ludzi.

Ale i sam wieżowiec nie jest przypadkową inwestycją, o czym świadczy m.in. prestiżowa nagroda Prime Property Prize 2021 w kategorii „zielony budynek”. Co to znaczy? Nowa siedziba pozwoli ubezpieczycielowi m.in. zredukować ślad węglowy o ponad 2500 ton CO2 rocznie – to tyle, ile emituje przez rok tysiąc samochodów. A dzięki znakomitemu dostępowi do publicznego transportu – 3000 połączeń komunikacyjnych dziennie dzięki linii metra, tramwajów, stacji rowerowych i dla hulajnóg oraz nieodległej stacji kolejowej Warszawa-Ochota – emisja CO2 może się zmniejszyć jeszcze bardziej.

Na tym nie koniec. Dla tych, którzy wybiorą rower, by dojechać do pracy, przygotowano 187 miejsc postojowych. W nowoczesnych szatniach pracownicy PZU będą mogli wziąć prysznic i zostawić sportowe ubranie. W podziemnym garażu są też stanowiska do ładowania samochodów, rowerów i hulajnóg elektrycznych.

Nowa siedziba centrali PZU ma być odzwierciedleniem wartości, które przyświecają największej instytucji finansowej w tej części Europy. Zasady te zapisano w nowej strategii ESG Grupy PZU, a biurowiec ze względu na swój charakter i zalety proekologiczne jest ich najpełniejszym symbolem.

– Nowa siedziba Grupy PZU to przede wszystkim inwestycja w pracowników. Cieszymy się, że Generation Park Y spełnia najwyższe standardy, jeśli chodzi o warunki, komfort i bezpieczeństwo pracy. Przyjazne środowisko wspierające dobrostan pracowników, ekologiczne rozwiązania oraz fakt, że z obiektu w pełni będą mogły korzystać osoby z niepełnosprawnościami, są dla nas niezwykle ważne. W ten sposób chcemy dać dobry przykład i promować rozwiązania ESG wśród naszych kontrahentów, klientów, partnerów społecznych oraz pracowników. Jest to również ważny element wdrożenia docelowego hybrydowego modelu pracy wraz z pakietem odpowiednich narzędzi i programów poprawiających jakość życia pracowników – mówi Dorota Macieja, członkini zarządu PZU Życie odpowiedzialna za obszar nieruchomości w PZU. 

W jaki sposób projektanci budynku i wnętrz zapewnili spełnienie tych założeń? Generation Park Y wyróżnia się nowoczesną i ekologiczną architekturą, energooszczędną technologią, zapewnia bezpieczne i zrównoważone powierzchnie do pracy oraz innowacyjne rozwiązania przestrzeni biurowej. Zastosowane w biurowcu materiały wykończeniowe oraz rozwiązania instalacyjne potwierdzone zostały certyfikatami: LEED na poziomie Platinum, a także WELL Gold zrealizowanym w schemacie Core & Shell oraz WELL Health-Safety Rating.

– Generation Park to nasz flagowy projekt, który odzwierciedla podejście Skanska do tworzenia ponadczasowych, zdrowych i bezpiecznych przestrzeni do pracy. Zielone rozwiązania budynkowe oraz środowisko wewnętrzne wspierające dobrostan pracowników były niezwykle ważnymi aspektami w rozmowach z Grupą PZU – mówi Katarzyna Zawodna-Bijoch, prezeska i CEO spółki biurowej Skanska w regionie Europy Środkowo-Wschodniej.

Zielony charakter budynku podkreśla wysoka na pięć pięter ściana zieleni w lobby, o powierzchni 330 mkw., którą pokrywa ponad 6 tysięcy różnorodnych roślin. Tlen, jaki wytwarzają w ciągu doby, wystarczyłby dla 150 osób na 24 godziny. Dzięki systemowi wentylacji z wysokiej klasy filtrami do budynku jest dostarczane o 30 procent więcej świeżego powietrza, niż wymaga tego norma amerykańska ASHRAE czy norma polska. 

Autopromocja
Subskrybuj nielimitowany dostęp do wiedzy

Unikalna oferta

Tylko 5,90 zł/miesiąc


WYBIERAM

O odpowiednią wilgotność powietrza zadbają adiabatyczne nawilżacze. Filtry zatrzymują powodujące alergie pyłki kwiatów i zarodniki grzybów. Klimatyzacja oparta na systemie belek chłodzących jest cicha i gwarantuje komfort termiczny pracownikom, ponadto jest rozwiązaniem efektywnym energetycznie. W trosce o wzrok pracowników w nowej siedzibie zastosowano wyposażone w sensory, elektronicznie sterowane oświetlenie, które dostosowuje się do pory dnia i potrzeb. Dodatkowo zastosowane zostały termiczne czujniki obecności, dzięki którym oświetlenie wyłącza się samoczynnie, jeśli nikt nie przebywa w pomieszczeniu. 

Dzięki zastosowaniu innowacyjnych rozwiązań i technologii siedziba PZU może zużywać znacznie mniej zasobów – wody i energii. System odzyskiwania wody szarej, a więc niezabrudzonej, choć nienadającej się do picia (z dzienną możliwością akumulacji 20 000 litrów), i gromadzenia wody deszczowej pozwoli zaoszczędzić 63 procent wody pitnej. Pomaga w tym również odpowiednio dobrana roślinność na zewnątrz, która nie wymaga podlewania wodą z sieci miejskiej.

Budynek, dzięki szczelności fasady i materiałowi odbijającemu promieniowanie słoneczne na dachu, będzie zużywał znacznie mniej energii. Warto podkreślić, że aż 25 procent materiałów wykończeniowych zawierało elementy z recyklingu, korzystano także z materiałów z certyfikatem FSC (odpowiedzialnego zarządzania gospodarką drzewną), niskoemisyjnych farb, klejów i uszczelniaczy. Ekologiczny jest nawet chodnik przed budynkiem. Stworzony z fotokatalicznego materiału, redukuje w powietrzu poziom szkodliwych NOx, generowanych przez spaliny samochodowe.

Materiał powstał we współpracy z PZU