Elektroniczne sprawozdania w formie JPK

Do 30 września 2018 r. firmy mogą przesyłać sprawozdania finansowe do KRS w formie skanu papierowej wersji, zabezpieczonego kwalifikowanym podpisem elektronicznym lub poświadczony profilem zaufanym ePUAP.

Publikacja: 25.04.2018 06:50

Elektroniczne sprawozdania w formie JPK

Foto: Fotolia.com

Zgodnie z przepisami ustawy o rachunkowości, wszystkie podmioty prowadzące księgi rachunkowe mają obowiązek publikacji sprawozdań finansowych w Krajowym Rejestrze Sądowym (KRS). Maksymalny termin na złożenie sprawozdania to 15 dni (kalendarzowych) od dnia zatwierdzenia sprawozdania za dany rok. W przypadku roku bilansowego pokrywającego się z kalendarzowym obowiązek złożenia sprawozdania do KRS upływa 15 lipca następnego roku. Niedopełnienie obowiązku publikacji zatwierdzonego sprawozdania w KRS związane jest z ryzykiem nałożenia sankcji z kodeksu karnego skarbowego.

Do tej pory znaczna większość firm składała sprawozdania do KRS w formie papierowej. Od 15 marca br. nie ma już takiej możliwości.

Rewolucyjne zmiany

15 marca 2018 r. weszła w życie nowelizacja ustawy o KRS oraz niektórych innych ustaw (w tym m.in. ustawy o rachunkowości). Zgodnie ze znowelizowanym art. 19e ustawy o KRS, roczne sprawozdanie finansowe, sprawozdanie z badania (jeżeli sprawozdanie podlegało badaniu), odpis uchwały organu o zatwierdzeniu rocznego sprawozdania finansowego i podziale zysku lub pokryciu straty, a także sprawozdanie z działalności mają być składane wyłącznie w formie elektronicznej za pośrednictwem systemu teleinformatycznego. Dokumenty będą trafiały do Repozytorium Dokumentów Finansowych.

Od 1 października 2018 r. sprawozdania finansowe już nie tylko będą składane elektronicznie, ale również będą obligatoryjnie sporządzane w takiej formie – w formacie JPK. Przed przedsiębiorcami pojawia się zatem spore wyzwanie polegające na konieczności odpowiedniego dostosowania systemów księgowych do nowych wymogów. Mają na to czas do 30 września.

Do 30 września przepisy przejściowe

Przepisy przejściowe nowelizacji przewidują, że do 30 września 2018 r. przedsiębiorcy mogą sporządzić sprawozdanie finansowe w tradycyjnej formie, a następnie przesłać je do KRS w formie elektronicznej – jako skan wersji papierowej sprawozdania opatrzony kwalifikowanym podpisem elektronicznym lub profilem zaufanym ePUAP.

Gdy członkami zarządu są obcokrajowcy

Obowiązujące od 15 marca 2018 r. przepisy przewidują, że zgłoszenie sprawozdania finansowego (w okresie od 15 marca do 30 września – w formie dołączanego skanu papierowego sprawozdania) będzie opatrywane kwalifikowanym podpisem elektronicznym albo profilem zaufanym ePUAP przez co najmniej jedną osobę fizyczną, której numer PESEL jest ujawniony w KRS, wpisaną jako członek organu uprawnionego do reprezentowania (członek zarządu), wspólnik uprawniony do reprezentowania spółki osobowej, syndyk albo likwidator.

Nie ma możliwości złożenia sprawozdania finansowego przez pełnomocnika procesowego czy przez prokurenta.

Co w przypadku, gdy żaden z członków zarządu czy wspólników nie posiada polskiego numeru PESEL?

Możliwości są zasadniczo następujące:

- uzyskanie PESEL dla jednego z członków zarządu, ujawnienie PESEL w KRS, a następnie złożenie sprawozdania bezpłatnie (zakładka „Bezpłatne zgłaszanie dokumentów finansowych" na eKRS),

- płatne (140 zł) złożenie sprawozdania finansowego w postaci wniosku Z30 (zakładka „S-24 Rejestracja spółki Inne wnioski").

Z technicznego punktu widzenia konieczne są również: konto w systemie eKRS, elektroniczny podpis kwalifikowany lub zaufany profil ePUAP.

Co z urzędem skarbowym

W okresie przejściowym, tj. do 30 września 2018 r. sprawozdania finansowe (sporządzone w tradycyjnej formie) są również obowiązkowo składane do urzędu skarbowego – w terminie 10 dni od dnia zatwierdzenia sprawozdania.

Od 1 października sprawozdania finansowe, już obligatoryjnie sporządzane w formacie JPK, będą automatycznie trafiały z KRS do organów podatkowych.

Jakie dokumenty trzeba złożyć w KRS

Spółka ma obowiązek wysłać do Krajowego Rejestru Sądowego:

- sprawozdanie finansowe,

- skonsolidowane sprawozdanie finansowe (dla jednostek dominujących),

- opinię biegłego rewidenta (jeżeli sprawozdanie podlegało badaniu),

- odpis uchwały o zatwierdzeniu sprawozdania finansowego,

- odpis uchwały dotyczącej decyzji co do wyniku finansowego,

- sprawozdanie zarządu z działalności.

Sądy i trybunały
Łukasz Piebiak wraca do sądu. Afera hejterska nadal nierozliczona
Zawody prawnicze
Korneluk uchyla polecenie Święczkowskiego ws. owoców zatrutego drzewa