Szef decyduje o miejscu wykorzystania przerwy śniadaniowej

O miejscu wykorzystania przerwy śniadaniowej decyduje pracodawca. Jeżeli firmowe przepisy każą spędzać ten czas na terenie zakładu pracy, pracownik nie może go samowolnie opuścić.

Aktualizacja: 10.07.2021 09:24 Publikacja: 09.07.2021 00:01

Szef decyduje o miejscu wykorzystania przerwy śniadaniowej

Foto: Adobe Stock

Dla wielu pracowników 15-minutowa przerwa w pracy jest tą chwilą, w której mogą się wyciszyć, odpocząć czy zjeść posiłek. Inni w tym czasie załatwiają prywatne sprawy. Tak też było w przypadku pracownika, który wykorzystał przerwę na złożenie wizyty w banku oraz w sklepie spożywczym. Wbrew zasadom obowiązującym u pracodawcy, pracownik nie odnotował opuszczenia miejsca pracy w godzinach służbowych w ewidencji wyjść. Miał pecha, bo w drodze powrotnej spotkał przełożonego. Ten odbył z pracownikiem krótką rozmowę o przyczynie i konsekwencjach służbowych opuszczenia miejsca wykonywania pracy w godzinach pracy.

Pozostało 91% artykułu

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach subskrypcji rp.pl

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Spadki i darowizny
Poświadczenie nabycia spadku u notariusza: koszty i zalety
Prawo w Firmie
Trudny państwowy egzamin zakończony. Zdało tylko 6 osób
Podatki
Składka zdrowotna na ryczałcie bez ograniczeń. Rząd zdradza szczegóły
Ustrój i kompetencje
Kiedy można wyłączyć grunty z produkcji rolnej
Sądy i trybunały
Reforma TK w Sejmie. Możliwe zmiany w planie Bodnara